Stagiul militar ar putea redeveni obligatoriu în România. Este avertismentul lansat de specialiști, care spun că escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina ar putea pune România în dificultate. În cel mai rău scenariu posibil, țara noastră va avea nevoie de sute de mii de militari. Un eșec al Ucrainei în fața Rusiei ar putea schimba cu totul viziunea autorităților române în ceea ce privește serviciul militar, o spune generalul în rezervă Virgil Bălăceanu. 

„Dacă rușii vor continua cuceririle teritoriale și vor ajunge la Dunăre, atunci România va avea 0 granițe cu Rusia, atunci situația va fi complexă și provocatoare”, a spus Virgil Bălăceanu.

Citește și: Tinerii nu ar spune nu unui stagiu militar, dar venitul lunar îi face pe posibilii voluntari să refuze oferta: „Ce sunt 3000 de lei în 2024 până la urmă?!”

În acest moment, Ministerul Apărării încearcă să atragă tot mai mulți voluntari în armată, doar că planul de acasă e diferit de cel din târg. Puțini sunt cei care aleg să facă o pregătire militară de bunăvoie. Asta chiar dacă statul le oferă în schimb, cazare, masă și un salariu.

„Nu mi se pare ceva important pentru noi, tinerii. Mulți dintre noi nu vrem să mergem pe drumul ăsta”, „Chiar e frumos.

Ieși pe salariu, ești pe barba ta. M-aș duce”, au declarat mai mulți tineri. 

Autoritățile încearcă să atragă tot mai mulți tineri în stagiul militar 

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu spune că planul autorităților era să atragă cât mai mulți tineri în armată. Dar, deocamdată, cifrele nu sunt tocmai bune. În plus, numărul rezerviștilor scade de la un an la altul.

„Cifrele planificate și bugetate ajungeau la peste 10.000 de rezerviști militari. Nu am realizat decât o treime”, a continuat generalul.

Specialistul militar atrage atenția că scenariul unui serviciu militar obligatoriu poate deveni realitate. Asta deși factorii de decizie susțin că deocamdată nu se are în vedere reintroducerea armatei obligatorii. Dar președintele nu se referă și la viitorul apropiat, ci doar la ziua de azi.

În fața acestei ipoteze, cei mai mulți se arată dornici să plece în armată, cel puțin la nivel declarativ. 

Există deja o tendință la nivelul statelor NATO de reintroducere a stagiului militar obligatoriu. Ultima țara care are pusă în dezbatere legea este Germania. La noi ar putea fi doar o chestiune de timp până când subiectul va fi pus discuție.