Operație de micșorare a stomacului a devenit o modă printre multe vedete din România și nu numai. Acesta a fost unul dintre principalele subiecte abordate în cadrul emisiunii „Follow us!”, prezentată de Teo Trandafir și Ilinca Vandici, de luni până joi, pe Kanal d2, de la ora 15:00. În urmă cu 11 ani de zile, Teo Trandafir a trecut printr-o operație de micșoare a stomacului, însă nu pentru a slăbi, ci din cauza unei probleme medicale.
Teo Trandafir i-a explicat colegei sale de platou că această operație a devenit un adevărat pericol pentru cei care vor să slăbească după ce apelează la ea. În primul rând, operație de micșorare trebuie efectuată în cazul în care pacientul are anumite probleme de sănătate.
Celebra prezentatoare TV a tras un semnal de alarmă pentru toți cei care vor să apeleze la această operație, doar pentru a slăbi. Sunt multe persoane care, în urma operației, au revenit la kilogramele de dinainte. Prezentatoarea „Follow us!” a mărturisit că, dacă problemele medicale nu ar fi existat, ea nu ar fi apelat la această operație.
Ilinca Vandici: La modă este acum, cel puțin rândul vedetelor, dar credeți-mă că și în rândul oamenilor obișnuiți, operația aceasta de micșorare a stomacului, care te ajută să scapi de kilogramele nedorite.
Teo Trandafir: Este o tâmpenie fără margine. Această operație nu este o modă. Această operație este o necesitate. Este ca și când ar fi la modă să îți scoți un ochi.
Asta se face doar în cazul în care ai neapărată nevoie, sunt motive medicale evidente. Medicii care m-au operat pe mine au făcut-o din motive clare. Ca să înțelegi mecanismul. Mie mi-au pus o plasă uriașă în interior. Pentru ca eu să nu mă îngraș și această plasă să nu pocnească. Iertați-mă! Știu că vă pot afecta emoțional, dar încerc să vă explic. A trebuit să facem această operație de micșorare de stomac pentru că eu să nu mai iau un gram.
Ilinca Vandici: Cunosc cazuri concrete de oameni care nici nu băteau suta de kilograme. De asta am zis eu că e o modă, pentru că nu cunosc un caz, ci mai multe, de femei care aveau 80-90 de kilograme, s-au dus la doctor, și-au micșorat stomacul și au slăbit femeile. Eu nu înțeleg de ce nu se poate întâmpla treaba asta, când nu au o situație medicală, prin dietă.
Teo Trandafir: Îți schimbă viața forever (pentru totdeauna). Dacă aș fi știut acum 11 ani, când am făcut operația asta, ce se va întâmpla. M-aș pregăti mult mai mult. Eu m-am dus floricică într-un picior. M-am dus frumos la spital, a doua zi mi-am făcut operația. O viață întreagă de atunci încolo eu am avut grijă. Nu mâncam mai mult de două linguri.
Ilinca Vandici: Dacă nu era problema asta medicală, ai fi apelat la această operație?
Teo Trandafir: Nu. Tot speram în diete. Domnul doctor mi-a zis că am niște probleme medicale, că astea trebuie rezolvate.
Medic primar chirurg, despre „trendul” operației de micșorare a stomacului: „Există niște reguli care se respectă cu strictețe”
Doctorul Stefan Tucă, medic primar chirurg, a intervenit prin apel video în cadrul emisiunii „Follow us!”, unde a venit cu o părere specializată cu privire la acest tip de operație. Specialistul a mărturisit că, din păcate, există multe persoane care consideră operația de micșorare a stomacului drept o operație estetică. În România există o serie de reguli foarte stricte și bine stabilite, care trebuie respectate.
Dr. Ștefan Tucă: Nu este o modă, e cum spuneați și dumneavoastră și subscriu punctului de vedere, este o necesitate. Are indicații precise și se face după niște criterii foarte bine stabilite. Nu știu dacă e o modă. În România există niște reguli care se respectă cu strictețe. Persoanele care ajung să fac intervenții bariatrice, așa se numesc intervențiile pentru scăderea în greutate, trebuie să aibă un indice de masă corporală precis, de peste 35. Acest indice este definitv ca un raport între greutatea persoanei respective, exprimată în kilograme și înălțimea acesteia exprimată în metri la pătrat. De către media este văzută ca o operație estetică, dar este o operație metabolică. Este o operație care vindecă acești pacienți care suferă de obezitate, de multiple comorbidități.
Teo Trandafir: Vi s-a întâmplat să trimiteți acasă vreun pacient care a venit să se opereze de fason?
Dr. Ștefan Tucă: Categoric. Genul ăsta de chirurgie presupune o anumită rigurozitate. Înainte de operație există o întreagă comunitate, o întreagă comisie care te evaluează, de la psiholog, la nutriționist, la chirurg, la anestezist.
Teo Trandafir: N-am păr în cap de câte analize trebuie să îți faci înainte și după. Întrebarea mea este că de ce credeți că s-a creat această impresie că această operație de micșoare de stomac este considerată o operație estetică?
Dr. Ștefan Tucă: Este adoptată și de multe vedete din România, care au dorit să ajungă la o greutate optimă, dar ea nu are nicio legătură. Sigur, din punct de vedere estetic al persoanei respective se modifică înspre bine, dar nu pentru estetică se întâmplă această operație. Se întâmplă pentru că pacienții cu obezitate de gradul 3 sunt într-adevăr bolnavi și trebuie ajutați să îi reechilibreze sănătatea.