Dragobetele este sărbătoarea iubirii la români și este celebrată în fiecare an pe data de 24 februarie, care are loc la scurt timp după Valentine's Day. Dragobetele are o însemnătate mult mai puternică pentru români, fiind sărbătoarea noastră, cu origini străvechi. De asemenea, și tradițiile care sunt asociate acestei sărbători datează de foarte mulți ani.

Citește și: Dragobete în 2024: Pe ce dată se sărbătorește Ziua Iubirii la români?

Înainte de toate, pe lângă iubire, Dragobetele este considerată în tradiția populară drept momentul în care se face trecerea către anotimpul primăvară. Dragobetele este, conform credinței populare, un duh poznaș şi capricios căruia trebuie să îi câștigi bunăvoința. Motiv pentru care trebuie să te asiguri că în ziua respectivă nu încalci tradiția.

Cine a fost Dragobete, zeul tinereții?

În mitologia romanească, Dragobete este cunoscut drept zeul tinereții, al veseliei și al iubirii.

El mai era numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor. Legenda spune că Dragobete era un tânăr focos și chipeș, care mergea prin sate și învăța mândrele și flăcăii tainele dragostei. De asemena, el ar fi fost chiar băiatul babei Dochia, cea cu nouă cojoace.

În vechile legende se spune că cea de-a 24 zi a lui Făurar, luna februarie, era începutul anului agricol și, în ziua aceasta anume, Dragobete oficia nunta tuturor animalelor.

Fetele și băieții îndrăgostiți se întâlneau şi ei tot pe 24 februarie pentru ca povestea lor de dragoste să țină tot anul, precum a necuvântătoarelor, potrivit Historia.

O alta legendă spune ca Dragobete, un tânăr cu parul negru ca abanosul si ochii verzi ca iarba muntelui, reușea sa trezească iubirea in inima tinerelor fete doar cantând din fluier. I-a învățat pe oameni sa iubească timp de sute de ani, iar atunci când si-a îndeplinit sorocul, Maica Domnului l-a transformat in Navalnic, planta care renaște in fiecare primăvară.

În ceea ce privește semnificația numelui, denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-” ‒ drag și „bîti” – a fi (deci a fi drag). Denumirea pe care o știm astăzi a acestei sărbători a trecut prin multe adaptări de-a lungul timpului. În Evul Mediu era cunoscută drept Vobretenia, Rogobete, Bragobete, Bragovete, până s-a ajuns la denumirea zilelor noastre, Dragobete.

Tradiții de Dragobete 2024. Ce este bine să faci în această zi, pentru a avea noroc în dragoste?

Dragobete este și o sărbătoare despre renașterea naturii, fiind o perioadă de tranziție către primăvară. Din acest motiv, nu este bine ca de această sărbătoare să fie cumpărată carne de animal sau să fie sacrificate.

Una dintre cele mai cunoscute Dragobete tradiții și obiceiuri este aceea în care aduni sau cumperi flori.

Mergi în ziua de Dragobete, de preferat dimineața, și adună/cumpără viorele, ghiocei sau brândușe și agață-le de o icoană. Tradiția mai spune să arunci florile uscate în ziua de Sânziene pe o apă curgătoare.

În trecut, fetele și băieții se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

Citește și: Ziua Îndrăgostiților în 2024: Pe ce dată pică Valentine's Day? Tradiții și superstiții legate de Sărbătoarea Iubirii

Nu ai voie să cârpești, coși, speli sau să calci nimic de ziua lui Dragobete. În schimb, singurul lucru pe îți dă voie să îl faci este curățenia în casă, primenind căminul pentru ca anul ce vine să fie cu spor, belșug și dragoste pentru toți cei ce locuiesc în casă.

În anumite sate ale României, în ziua de Dragobete, din pământ se scot rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.

Pe 24 februarie trebuie să săruți sau cel puțin să atingi o persoană. Dacă respecți această tradiție, vei avea noroc în dragoste tot anul.

Ca sa nu îți meargă prost tot anul, nu trebuie sub nicio formă să te cerți cu cineva de Ziua Îndrăgostiților.

Dacă vremea din ziua de Dragobete este mohorâtă, tinerii se strâng într-o casă și petrec, leagă prietenii și țin jocuri. În cazul în care vremea este frumoasă, ei obișnuiesc să stea afară și să petreacă timp în natură.

În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă, de Dragobete, zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept „zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăți magice.

Dacă plângi în ziua de Dragobete, atunci lacrimile aduc necazuri și supărări în lunile care urmează. Se spune că așa cum ești în această zi, vei fi tot anul. 

În unele regiuni din România, Dragobetele tradiții mai spun și că fetele își pot pune busuioc sfințit sub pernă, la fel ca în noaptea de Bobotează, pentru a își visa ursitul.