Și așa împovărate de treburile casnice și creștere a copiilor, femeile vor fi nevoite să muncească mai mult. Vârsta de pensionare va ajunge la 65 de ani și va fi la fel cu a bărbaților. Este dorința guvernanților, care vor să crească veniturile la buget.

Măsura le nemulțumește pe angajatele care își calculau câți ani mai au până la pensie. „Eu nu mai pot de acum.

De exemplu, astăzi este a treia zi de muncă de 12 ore”, spune o angajată.

Această doamnă lucrează în vânzări și deja numără anii pe care îi mai are până când va putea ieși la pensie: „Păi, douăzeci de ani. Și am deja douăzeci și opt munciți. Cât să muncesc? Nu mai pot.”

Femeile ar urma să iasă la pensie la 65 de ani, atunci când se pot pensiona și bărbații

Planurile multor femei nu se potrivesc însă cu cele ale autorităților.

„În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și va crește etapizat, până în 2030, la 63 de ani. Ulterior, din 2035, femeile se vor putea pensiona la 65 de ani, la fel ca bărbații”, a explicat Diana Buzea, reporter Kanal D.

Este o reformă prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Violeta Alexandru, deputat și fost ministru al Muncii, ne explică faptul că această măsură este menită să aducă bani în plus la bugetul de stat. Multe alte țări iau în calcul mai degrabă stagiul de cotizare și nu vârsta de pensionare.

„Aceste discuții în toate țările civilizate se poartă pentru a se găsi soluții astfel încât pensionarea femeilor să nu fie un chin, o povară, o ceva ce pare că nu mai atingi niciodată, după care mai trăiesc săracele câțiva ani și din păcate, speranța de viață în România fiind destul de

redusă, nu se mai bucură de pensie. Noi n-avem aceste discuții. Tot ce îi interesează este să tragă cât mai mult de oamenii care muncesc”, spune deputatul.

Femeile care sunt deja aproape de vârsta de pensionare  recunosc că randamentul la serviciu nu mai e același, iar povara acumulată în zeci de ani de trezit dimineața și mers la muncă începe să se resimtă.

Cât despre pensionarea la 65 de ani, cred că ar fi un dezastru pentru ele.

„Femeile să iasă la 60 de ani, părerea mea. În momentul în care ai trecut de vârsta, de pragul de cincizeci de ani, deja încep durerile articulare”, „Eu lucrez în alimentație.(...)E prea mult, e vârsta înaintată, îmbătrânim”, spun acestea.

România are una dintre cele mai îmbătrânite populații din Uniunea Europeană

Potrivit datelor oficiale, România se confruntă și cu o populație îmbătrânită. În acest moment, vârsta medie a crescut de la 40,6 la 42,4 de ani. De asemenea, suntem penultimii în Uniunea Europeană, dacă vorbim despre speranța de viață. La noi este de 72,8 ani și doar bulgarii trăiesc mai puțin, doar 71,4 ani.

Vârsta de pensionare diferă major de la o țară la alta. În Austria, femeile ies la pensie la 60 de ani iar bărbații la 65, și cinci iar în Italia și Franța vârsta este egală, de 62 de ani. Singura țară care permite pensionarea mai devreme este Turcia, la vârsta de 49 de ani pentru femei și 52 pentru bărbați.

În Franța au fost chiar demonstrații uriașe plus greve în mai multe sectoare ca măsură de protest față de decizia Guvernului de a crește vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani până în 2030. Reforma prevede și eliminarea unor privilegii de care se bucură anumite categorii de angajați publici.