Mii de medici, asistenți și infirmiere au blocat luni, 11 martie 2024, centrul Capitalei. Nemulțumiți de creșterile salariale decise de către guvernanți, protestatarii au cerut mai mulți bani ca să acopere rata inflației și cheltuielile reale. Cum nu au avut succes, ei sunt hotărâți să declanșeze greva generală. Sunetul asurzitor al vuvuzelelor a acoperit Piața Victoriei. Sute de medici asistenți și infirmieri și-au vărsat luni, 11 martie 2024, năduful în fața autorităților.
„Foarte prost. Venituri mici, salarii mici. Avem bănci, avem datorii, avem copii., nepoți. Sunt exact ca la minimul pe economie”, a declarat o protestatară. Această femeie lucrează ca infirmieră în Galați și spune că salariul său nu depășește 3.000 de lei, în ciuda faptului că lucrează peste program.
„Suntem patru persoane copiii la școală foarte greu datoriile sunt mari, impozitele sunt mari”,
Citește și: Ce salariu are o asistentă medicală în 2024? Iată cât va câștiga după majorarea promisă de Guvern!
Nu departe de aceeași realitate cruntă sunt asistenții medicali cu 35 de ani vechime în câmpul muncii. O protestară câștigă lunar doar 4.500 sute de lei net. „Lucrez în ture, lucrez sâmbetele, duminicile. Volumul muncii este foarte mare, numărul de bolnavi este foarte mare”,
Doctorii vor salarii ca în restul Uniunii Europene
Nemulțumiți de grila salarială sunt și medicii. Un doctor specializat pe chirurgie neurologică, care asigură nu mai puțin de opt gărzi. Într-o lună nu câștigă mai mult de 10.000
„Dacă facem o comparație cu media Uniunii Europene, unde salariile medicilor sunt undeva fără gări, undeva în jur de 6.000-7.000 de euro în România, unde prețurile sunt aliniate la Uniunea Europeană. Salariul meu este de 2.000 de euro cu gărzi cu tot și cu policlinici, cu toate sporurile și gradație, practic 20 de ani vechime”, a declarat doctorul.
Peste 5.000 de doctori și angajați din spitalele din România au participat luni, 11 martie 2023, la miting și pentru că n-au reușit să discute cu autoritățile, ei sunt deciși să intre în grevă generală.