În România, țara în care mor în timpul nașterilor de două ori mai multe femei decât în restul Europei, gravidele ar putea să nu mai aștepte la coadă la analize. Potrivit unui proiect de lege, investigațiile din timpul sarcinii sau cele ale femeilor care tocmai au născut trebuie făcute în termen de maximum cinci zile de când a fost emis biletul de trimitere, aceasta indiferent de fondurile puse la dispoziție de Casa de Asigurări de Sănătate.

Mădălina a născut în urmă cu patru luni. Aproape toate analizele de pe perioada sarcinii le-a făcut la o clinică privată pentru că nu găsea loc la stat în timp util.

Citește și: Micșorarea de stomac la vârste fragede! Până în 2030, jumătate de milion de copii vor fi obezi

„Sunai, îți făceai programare sau online și făceai ecografia morfologia când trebuia”,

a declarat Mădălina. Viitoarele mămici sunt acum nevoite să intre într-o adevărată cursă contra cronometru pentru a prinde fondurile pentru analize gratuite.

„În ceea ce privește analizele pe care le pot face gravidele gratuit în baza biletului de trimitere de la medicul de familie de investigații paraclinice, acesta depind foarte tare de plafonul laboratorului pe care le are în contract cu Casa de Asigurări și atunci s-ar putea să întâmpine necesitatea asta de a aștepta până la următoarea lună, când intră din nou fonduri”,

a declarat Diana Comandașu, medic specialist obstretică-ginecologie.

Mortalitatea maternă, record negativ în România 

Investigațiile făcute la timp sunt esențiale pentru gravide. Țara noastră înregistrează un nedorit record în privința femeilor care mor la naștere. Mortalitatea maternă era în 2020 de aproape 18 cazuri la 100.000 de nașteri, în condițiile în care media europeană este de 8 decese, conform datelor UNICEF.

„Soluția noastră este să includem dreptul acestor paciente, fie că sunt însărcinate, fie că sunt în perioada de după naștere, lăuzie. Nu doar la analize gratuite așa cum au dreptul, acum ci și la programul monitor și un termen maxim de cinci zile ca termen ce poate să treacă între recomandarea medicului și realizarea setului de analize”, a declarat Oana Țoiu, deputat USR.

Potrivit ultimului raport al organizației Salvați Copiii, numărul nou născuților din 2022 este cu aproximativ 15.000 mai mic față de cel din 2021.