Alexandra, fetița de nouă ani din Galați care a pierit din cauza bătăilor primite de la mama ei, a fost ucisă cu voia autorităților. Familia era de un an în atenția DGASPC-ului, însă psihologul instituției nu a considerat că Alexandra sau surorile ei prezintă semnele unor abuzuri. Deși niciunul dintre copii nu a fost evaluat medical, specialiștii primăriei au constatat că fetițele erau bine îngrijite și nu se aflau într-o situație de risc.

Psihologul, asistentul social, dar și șeful de la Asistență Socială Galați sunt acum vizați de o cercetare disciplinară.

Ancheta în cazul morții Alexandrei continuă! Ce se va întâmpla cu psihologul și asistentul social care, în teorie, monitorizau familia? 

Copila care avea doar 9 ani a trecut prin chinuri de neimaginat. Cea care i-a dat viață a torturat-o până la moarte, susțin anchetatorii.

Celelalte două surori, de 5 și 6 ani au asistat la scenele groaznice iar, de multe ori, au picat și ele victime în mâinile așa zisei mame. După ce sora lor mai mare a murit, iar calvarul a ieșit la iveală, fetițele au fost preluate de autorități. În urmă cu un an, educatoarea de la grădinița unde mergeau copilele a sesizat Protecția Copilului după ce a observat vânătăi la una dintre fete.

DGASPC și Direcția de Asistență Socială au demarat pe hârtie o anchetă. Atât psihologul, cât și asistentul social care monitorizau familia, au constatat în rapoartele făcute că fetițele erau bine îngrijite și nu se aflau într-o situație de risc. Nimeni nu le-a evaluat medical iar oficialii au notat în documente că nu există semne de abuz. Toate aceste lucruri sunt acum contrazise de raportul Corpului de control al Ministerului.

„În acest caz lucrurile și evaluările ce s-au întâmplat atunci sunt în desfășurare. Rezultatele anchetei le vor transmite colegii mei atunci când se vor termina”, spune Tania Calcan, DGASPC Galați. 

Cu alte cuvinte, raportul Corpului de control arată că fetița ucisă, dar și celelalte două copile, puteau fi salvate. Numai că instituțiile nu au comunicat între ele și nici nu au considerat că ar exista un pericol pentru fetițe.

Un copil a murit, alți doi au fost traumatizați, iar psihologul, asistentul social, dar și directorul DGASPC Galați, adică cei care ar fi trebuit să sesizeze neregulile din familie, sunt vizați doar de o cercetare disciplinară. În plus, sunt luate măsuri pentru ca angajații instituțiilor să fie mai bine pregătiți.

„Orice fel de curs perfecționare suplimentară este binevenit, au făcut cursuri”,

Petrica Patilea, purtător de cuvânt Primăria Galați.  

„Este evident că pasivitatea, în această cauză, este împărțită și este difuză. Este atât pasivitatea Direcției pentru Protecția Copilului, simplificăm expresia, cât și a autorităților polițienești și organelor judiciare”, explică avocatul Gigel Potrivitu. 

Mama copilei se află în arest preventiv, sub acuzația de omor. Unchiul și mătușa fetelor sunt și ei anchetați pentru complicitate la omor și rele tratamente aplicate minorului, însă au fost plasați sub control judiciar. În caz de urgență apelați numărul TelVerde: 0800 500 333, destinat victimelor violenței domestice.