Tăcerea rudelor, a vecinilor și indiferența autorităților au dus la moartea Alexandrei, fetița care s-a stins după ce a fost bătută cinci zile de propria mamă. Ancheta procurorilor din Galați scoate la iveală detalii revoltătoare. Cei de la Protecția Copilului au fost sesizați despre bătăile surorilor, dar în urma controalelor au decis să le lase în continuare cu mama diagnosticată cu probleme psihice.
Pe de altă parte, unchiul și mătușa cu care locuiau nu au făcut nicio sesizare la poliție, deși știau despre chinul copilelor.
În fața camerelor, nici mama, nici cumnata acesteia nu au scos niciun cuvânt. Tot tăcerea a fost unul dintre motivele care au dus la moartea Alexandrei. Copila de 9 ani era chinuită de mult, spun anchetatorii. Era bătută frecvent, iar despre abuzuri știau și unchiul și mătușa cu care locuia. Vecinii au auzit și ei de multe ori țipete de durere. Se pare că femeia obișnuia chiar să se filmeze când o bătea: „Se vedea ea cum a pus telefonul și filma cum o bătea.”
Și, totuși, nimeni nu a intervenit. Profesorii Alexandrei nu au comunicat niciodată cu mama, dar nu și-au pus semne de întrebare.
„De vorbit nu am vorbit, pentru că mătușa mi-a spus că are o problemă de sănătate și comunică mai greu”, spune un cadru didactic.
Legiștii care au făcut necropsia au dat un verdict dur: Alexandra avea lovituri și arsuri vechi pe trup, semn că ar fi putut fi salvată dacă cineva dintre cei care știau despre calvarul ei ar fi sesizat poliția.
În urmă cu un an, educatoarea de la grădinița unde merg surorile Alexandrei a sesizat protecția copilului, după ce a observat că una dintre micuțe avea vânătăi.„Semnele tot apăreau, fetița venea foarte obosită la grădiniță, era foarte abătută, adormea dimineața cu capul pe masă, șchiopăta, dacă o mângâiam simțeam tot felul de denivelări la nivelul corpului. Nu mergea niciodată la baie, nu bea apă la grădiniță, am observat că nici nu îi trimitea apă, tocmai ca să nu aibă nevoi fiziologice și să nu vedem noi semnele de pe corpul ei” , povestește educatoarea.
„Ceea ce pe mine personal mă tulbură încă și mai mult este indiferența celor care au știut despre aceste abuzuri și au tăcut. Bănuiesc că de multe ori vecinilor le-a fost realmente teamă să întreprindă ceva, s-au gândit că de multe ori Protecția Copilului vine și cum vine, așa pleacă”, este de părere Irina Petrea, psihoterapeut.
Cei de la DGASPC au mers în control, însă mama i-a convins că a lovit-o o singură dată. Autoritățile le-au lăsat în sânul familiei, cu condiția ca unchiul și mătușa să locuiască împreună cu ele: „Au primit sfaturi, au primit recomandări, printre care și aceea de a se prezenta în instanță și de a deveni reprezentant legal al copilului. Mama a explicat atunci că a fost un incident izolat, lucru susținut și de ceilalți membri ai familiei, cu care am păstrat legătura.”
Ulterior, responsabilitatea monitorizării a revenit primăriei: „Cei doi unchi matern și-au asumat răspunderea creșterii și îngrijirii celor două copile. Durata monitorizării depinde foarte mult de elementele care se găsesc la fiecare vizită. Având în vedere că în situația dată nici la prima vizită, nici la a doua vizită, nu s-a constatat niciun fel de suspiciune, monitorizarea s-a încheiat .”
În tot acest timp, mama a avut mână liberă să își tortureze cele trei fiice. Deși femeia ar fi fost diagnosticată cu retard, legea nu interzice creșterea copiilor într-o astfel de situație.
„Este foarte ușor ca și familia acestei femei să spună „știți, avea o problemă psihică și din cauza asta ea se enerva foarte tare”. Legislația ar trebui, în urma acestor fapte, să se schimbe puțin. Copiii supraviețuitori ai acestei, o să-i spun individe, a acestei individe, vor rămâne cu foarte mari traume”, spune psihologul Dana Onișor.
Mama a fost arestată pentru 30 de zile și este cercetată pentru omor. În schimb, cei care au știut și au tăcut sunt în libertate.