Războiul din Ucraina va produce un adevărat dezastru climatic este avertismentul climatologilor. Deja efectele se văd peste tot inclusiv în țara noastră, valurile de căldură și temperaturile care trec de pragul caniculei sunt tot mai intense și durează mai mult.

Incendiile, substanțele chimice emise de muniția care explodează sau miliardele de litri de combustibil ars sunt doar câteva dintre sursele cu efecte negative asupra mediului provocate de invazia militară a Rusiei în Ucraina.

Cum a ajuns războiul din Ucraina să influențeze România

Operațiunile de război evident că înseamnă și ardere de combustibil posibil, toate acele vehicule, inclusiv incendiile declanșate care iarăși emit în atmosferă gaze cu efect de seră, dar emit și alți poluanți.

Toate aceste operațiuni care vizează activități intense în perioade scurte de timp au o amprentă asupra mediului vorbim de aceste valuri de căldură de exemplu care sunt mult mai intense mai frecvente și durează mai mult ceea ce vedem acum chiar în

cazul României.

Pe urmă, precipitațiile au o intensitate din ce în ce mai mare. Emisiile din perioada războiului reprezintă echivalentul utilizării anuale a 90 de milioane de mașini sau activitatea a 260 de centrale care folosesc drept combustibil cărbunele, arată studii recente.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adăugat în atmosfera globală încă 175 de milioane de tone de dioxid de carbon în fiecare an.

Asta se adaugă la un volum similar pus în atmosfera planetei noastre de către vulcani. De exemplu am ajuns la o situație în care începem să simțim că planeta noastră devine nelocuibilă și riscul este în creștere și persistent pentru că dioxidul de carbon odată eliberat în atmosferă va rămâne în partea superioară a atmosferei 80 până la 100 de ani Dezastrul climatic abia începe.”, a spus un specialist.

Citește și: VIDEO Canicula devastatoare aduce incendii și evacuări în Grecia

Oamenii au și ei tot felul de teorii despre motivele pentru care canicula a pus stăpânire pe țara noastră. Nu doar emisiile de dioxid de carbon sunt o problemă inclusiv poluarea și încălzirea apelor duc la temperaturi greu de suportat.

„Pentru noi în România este foarte relevant și ne va influența în continuare faptul că Oceanul Atlantic și Marea Mediterană și Marea Neagră s-au încălzit încă din luna mai la temperaturi

la care ar fi trebuit să ajungă abia în luna August.”, a mai adăugat specialistul.

„Este mult mai caldă la an la an, am trăit vremuri din anii așa din anii 60-70, și nu erau căldurile astea insuportabile decât în luna iulie.”, a spus o femeie.

Valul de căldură va persista și mâine canicula va cuprinde jumătatea sudica Olteniei Munteniei și se va extinde în Banat.

Disconfortul termic se va menține ridicat iar nopțile vor fi tropicale anunță meteorologii.