Cosmin, un tânăr român de 22 de ani, a murit în Congo în timp ce lupta ca voluntar de partea guvernului Republicii Democrate Congo. Cu planuri de nuntă și visuri de a-și construi o casă, Cosmin se afla în ultimul său an într-o zonă de conflict pentru a aduna bani.

Tânăr, mort în războiul din Congo

Urma să împlinească 23 de ani și se pregătea de nuntă.

Este povestea tragică a lui Cosmin, românul care a murit în Congo în războiul altora. Era ultimul an în care pleca într-o zonă de conflict și o făcuse pentru a aduna banii necesari ridicării unei locuințe. Acasă, în județul Iași, rudele sale își reproșează că nu l-au oprit la timp.

Tatăl lui Cosmin: „Al meu băiat a murit, ceilalți trei au rămas... Au spus că a fost un incident care s-a petrecut ieri la schimbarea de tură”.

Cu o suferință imposibil de pus în cuvinte, tatăl lui Cosmin are parte de o așteptare lungă și grea. Din cauza procedurilor complicate, repatrierea sicriului cu trupul neînsuflețit se va face abia peste 15 zile. Tânărul urma să împlinească 23 de ani și avea planuri importante.

Citește și: VIDEO Șeful Poliției Cluj, reținut de DNA pentru abuz în serviciu și fals în declarații

Cosmin lupta ca voluntar de partea guvernului Republicii Democrate Congo pentru al doilea an. Cunoștea riscurile, motiv pentru care plănuia să renunțe. Cosmin își stabilise deja nunta, dar își alesese această meserie riscantă pentru a aduna bani suficienți. Visa la un viitor mai bun. În Congo lupta contra rebelilor care destabilizează Republica Democratică în încercarea de a cuceri zonele bogate în resurse naturale.

Era războiul altora, dar pentru fostul militar român viața agrea în mijlocul exploziilor devenise o meserie.

Cosmin și colegii săi au fost loviți de o bombă aproape de granița cu Ruanda. Cei doi conaționali răniți sunt, însă, în stare stabilă. Tot anul acesta alți doi mercenari români au murit în Congo în lupta cu rebelii.