România este divizată între cei care cer rachete antigrindină pentru a combate furtunile și fermierii care se tem că acestea aduc seceta.

Controversă între cei care cer lansarea rachetelor antigrindină și cei care sunt împotriva lor

România este împărțită în două, între cei care cer disperați rachete antigrindină și fermierii care se tem că acestea atrag seceta. Cert este că ultimele furtuni au adus cantități uriașe de gheață.

Acolo unde sunt active sistemele de rachetă au apărut, însă alte probleme. Lansarea proiectilelor a fost întreruptă chiar în punctul de maximă intensitate al furtunii. Reprezentanții centrului antigrindină din Iași au precizat că în alte zone au fost lansate cincizeci și opt de rachete pentru a diminua efectele vremii severe.

Citește și: VIDEO, România se aștepată la viituri periculoase de pe Dunăre. Mai multe țări vecine se pregătesc de dezastru

„În zona unde am putut lansa rachetele dimensiunea grindinei la sol nu a depășit 1,5- 2 centimetri față de 5- 6 centimetri în zona neprotejată”.

Dar chiar în timpul furtunii timp de 20 de minute s-a interzis lansarea rachetelor pentru că prin zonă trecea o cursă aeriană. Chiar în Săsarmă, în Bistrița Năsăud, acolo unde oamenii s-au trezit cu mașinile și casele distruse de grindina uriașă.

În alte zone fermierii sunt revoltați tocmai de rachetele antigrindină au și organizat mai multe proteste pentru că spun ei aceste sisteme aduc seceta. Autoritățile au transmis că rachetele împotriva grindinei nu poluează și nu există date că ar îndepărta norii de ploaie.