În timp ce inundațiile devastatoare din Germania se extind în Europa, România se pregătește pentru viitura de pe Dunăre. Nivelul fluviului a crescut semnificativ în Austria și sudul Germaniei, iar traficul fluvial a fost suspendat din cauza pericolului. În România, prognoza indică o creștere a debitului la intrarea în țară, iar la Galați se fac pregătiri pentru viitură.

În vreme ce inundațiile istorice din Germania se răspândesc în Europa, România se pregătește pentru viitura de pe Dunăre.

Deja fluviul în volburata a crescut în Austria cu peste șase metri și jumătate, iar traficul fluvial a fost suspendat din cauza pericolului iminent.

Viituri periculoase amenință România

Cu trei metri și-a ieșit din matcă Dunărea în sudul Germaniei, acolo unde sunt inundații catastrofale. Nivelul fluviului crește amenințător și în Austria, amenință Ungaria și sunt temeri că se va extinde și în Slovacia. Apa mare din țările de la vest este așteptată să lovească și România.

Deja prognoza pentru debitul la intrarea în țară, în zona Porțile de Fier Buziași este în creștere. La Galați se fac pregătiri pentru viitură.

Citește și: VIDEO Părinții tinerilor înghițiți de ape, critică internevția salvatorilor. Trupurie neînsuflețite ale Patriției și Biancăi vor fi aduse în România pentru ceremonia de înmormântare

„Ne așteptăm și noi la niveluri ridicate ne așteptăm la aluviuni pronunțate monitorizăm niveluri, debite, măsurători hidrografice cu detânarea adâncimilor.

Dragăm, în același timp.”

Ploile torențiale au adus dezastrul în orașul German Passau, unde a fost decretată stare de urgență, deși potopul din cer s-a oprit cele trei râuri care se întâlnesc aici au crescut la zece metri, cel mai mare nivel din ultimii zece ani. Clădirile istorice sunt inundate, apa a cotropit străzile, iar pompierii scot oamenii cu bărcile pneumatice.

Mii de localnici au fost nevoiți să părăsească locuințele în calea viiturilor

Treizeci de mii de salvatori și voluntari construiesc baraje ca să stăvilească aluviunile. Se lucrează în continuu la umplerea sacilor de nisip meniți să protejeze agoniseala de o viață a localnicilor. Sunt zone unde oamenii vorbesc despre inundații istorice. Viiturile au luat și cinci vieți.

Mii de localnici au fost nevoiți să și abandoneze locuințele.

Pentru sinistrații, guvernul landului Bavaria a anunțat acordarea de ajutoare în valoare de o sută de milioane de euro. Autoritățile au decis ca transportul maritim de mărfuri Perin să rămână suspendat pe unele porțiuni din sudul Germaniei.

Citește și: De luni, emisiunea “Follow us!”, de la Kanal D2, se va difuza seara, de la ora 21:00

Inundațiile sunt o dovadă clară că oprirea schimbărilor climatice provocate de om nu poate fi neglijată, a declarat și cancelarul german Olaf Should.

Nivelul râurilor care alimentează Dunărea a crescut și în Austria, scăldată de apele fluviului pe o lungime de trei sute cincizeci de kilometri.

La Lins, al treilea oraș ca mărime, malurile sunt deja scufundate, iar nivelul apelor a depășit șase metri și jumătate. În toată Austria inferioară din cauza pericolului iminent, tot traficul fluvială de a lungul Dunării a fost oprit. Situația se schimbă în continuu și în Ungaria, acolo unde meteorologii au anunțat ploi importante. Este pericol de inundații și în Slovacia. Averse torențiale și inundații s au înregistrat și în Polonia, dar și în Cehia.