Autoritățile elene se confruntă deja cu temperaturi record și incendii în iunie, temându-se de o vară la fel de devastatoare ca anul trecut.

Val de căldură și incendii devastatoare în Grecia

Autoritățile elene sunt în alertă după incendiile devastatoare de anul trecut și un val de căldură fără precedent. Grecia se teme acum de o vară foarte dificilă. Incendiile au izbucnit deja în unele locuri și au fost doborâte recordurile de temperatură pentru prima săptămână din iunie.

După ce anul trecut un val de căldură fără precedent a lovit Grecia și a transformat aproape două sute de mii de hectare în scrum, autoritățile elene sunt acum în alertă, iar un scenariu sumbru pare deja să se contureze. Asta pentru că deși vara abia a început s-au înregistrat temperaturi record pentru prima săptămână din iunie, 39,3 grade la nivel local.

Citește și: Corenel revine cu amenințări la adresa Cristinei Pucean și a lui Bogdan de la Ploiești. Fostul iubit al dansatoarei face noi dezvăluiri halucinante: „Am toate probele prin care o să îi bag la pușcărie”

Infernul de anul trecut s a întins pe mai multe săptămâni timp în care focul nu a iertat nimic în calea lui. Au fost mistuite păduri, terenuri agricole și case, iar nu mai puțin de douăzeci de persoane au murit. În plin val de caniculă zeci de incendii izbucneau zilnic în zone diferite în ciuda eforturilor continue ale pompierilor.

Regiunea Alexandropolis și Evros au fost pârjolite, iar pe insula Rhodos s-a organizat cea mai mare operațiune de evacuare din istoria grecilor.

2,1 miliarde euro pentru protecție împotriva incendiilor

Anul trecut, temperatura maximă a fost de 46,4 grade celsius în portul Ghidio, iar meteorologii sunt de părere că vara aceasta vine cu amenințări și mai mari. Un incendiu a izbucnit în zona Drosopigi, unde 34 de pompieri, două avioane și două elicoptere au încercat să stingă focul.

Citește și: VIDEO O avocată a fugit de la locul accidentului, după ce a lovit un motociclist în trafic. Anchetatorii suspectează că șoferița ar fi accidentat victima intenționat

Confruntată cu această amenințare, Grecia a luat măsuri și a prezentat un proiect de 2,1 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii de protecție civilă, cel mai ambițios de până acum.

Țara intenționează să se doteze începând din 2025 cu noi bombardiere de apă elicoptere, camioane de pompieri, camere de termoviziune și peste o sută de drone de supraveghere.