Ministrul Culturii, Raluca Turcan, intervine în scandalul cu brandul de lux Louis Vuitton, care a copiat modelul de ie românească din zona Sibiului. Ea cere recunoașterea valorii patrimoniale a modelului și sprijină o campanie online prin care oamenii pozează purtând aceeași ie și cer brandului să retragă piesele până la obținerea acordului.

Ministrul Culturii solicită recunoașterea iei românești de către Louis Vuitton

Raluca Turcan intervine în scandalul provocat de brandul de lux care a copiat modelul de ie românească.

Ministrul Culturii cere recunoaștere a valorii patrimoniale și culturale a modelului din zona Sibiului. Între timp în mediul online a luat naștere o campanie prin care oamenii se postează purtând același model de ie românească și cer brandului de lux să scoată piesele din colecție până la obținerea acordului.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan nu a întârziat să ia atitudine și cere socoteală celebrei case de modă.

Citește și: VIDEO Fostul parlamentar, Dan Ilie Morega, s-a accidentat în ambulanță pe drumul spre Psihiatrie

„În mod firesc vom solicita companiei Louis Vuitton recunoaștere a valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare specifică zonei Sibiului. Această situație merită transformată într-o oportunitate în sensul recunoașterii la nivel internațional a valorii inestimabile a patrimoniului cultural românesc”.

Asociația La Blues Roman acuză brandul de lux că s-a inspirat din designul românesc fără a preciza sursa. Prin campania Give Credit se cere ca brand ul să scoată piesele din colecție până la obținerea acordului din partea comunităților cu creditarea originii. Astfel că pe pagina oficială a brandului de lux curg comentariile celor care susțin această campaniei.

Celebrități și controverse în modă

Celebra cântăreață Adele a pozat la rândul ei într-o creație semnată de Tom Ford care reproducea în semnare tradiționale românești.

Citește și: VIDEO Cod roșu de vijelii și furtuni în trei județe din România. Autoritățile au emis avertizări

Si directorul creativ al casei Christian Dior a purtat o copie a vestei Schilărești din Gorj din colecția pre toamnă 2023 de la Momba India.

Tot Dior, în 2017 a scos pe piață un articol vestimentar controversat.

A lansat o vestă care copia designul unui cojoc din Țara Beiujului, din județul Bihor, pe care îl vindea la prețul de 35.000 de dolari.