Situație alarmantă din industria textilă din România, odată renumită la nivel mondial, dar acum afectată de sărăcie și disperare. În Calafat, 400 de muncitori au oprit lucrul și s-au baricadat în fabrică, nemaiprimind salarii de patru luni.

Greva sărăciei pe salariul minim brut într-o fabrică de textile din calafat

Cândva, regina industriei textile la nivel mondial, în prezent țara noastră se zbate în sărăcie la acest capitol.

Ultima dovadă vine din Calafat, acolo unde 400 de muncitori plătiți cu salariul minim pe economie au oprit lucrul și s-au baricadat în fabrică.

Oamenii sunt disperați pentru că nu și au mai primit salariile de patru luni. „Am cincizeci și cinci de ani. Ce să fac, unde să mă duc? Spuneți-mi dumneavoastră unde să mă duc? Unii-mi repară inima la Timișoara și unii mi-o distrug în Calafat?”

Citește și: VIDEO Raluca Turcan cere recunoașterea iei românești în scandalul cu celebrul brand de lux

Cu lacrimi în ochi, Aurica spune că a ajuns la capătul răbdării. Femeia lucrează de peste optsprezece ani în fabrica de textile și confecții din calafat însă de patru luni trăiește la limita sărăciei.

„Ne trebuie salariul. Avem facturi avem copii.

Nu pot să cer la copii. Copilul muncește în Anglia să-mi trimită mie bani să mă țină pe mine acasă? Pleacă lumea pe capete. Le e frică la lume să vorbească. De ce să ne fie frică să vorbim până la urma urmei?”

În cele patru luni fără vreun venit, boala femeii s-a agravat, spune aceasta disperată.

De 4 luni, muncitorii nu și-au mai primit salariul

Circa patru sute de muncitori au intrat astăzi în grevă după ce nu au mai primit salariile din februarie. Asta deși, venitul majorității este puțin peste 2500 de lei.

Oamenii au oprit utilajele încă de dimineață și au așteptat un semn de la conducerea făbricii, dar în zadar. Atât de gravă este situația încât angajații care fac naveta nu își mai permit nici măcar să plătească transportul cu microbuzul.

Angajații sunt hotărâți să rămână în grevă până își vor primi banii pe cele aproape patru luni muncite.

Citește și: VIDEO Fostul parlamentar, Dan Ilie Morega, s-a accidentat în ambulanță pe drumul spre Psihiatrie

Culmea este că protestul angajaților a rămas fără răsunet în fața conducerii. Patronul făbricii este un italian care stă în afara țării, iar responsabilii români pe care acesta îi are în subordine se ascund în birouri.

Hainele produse în fabrică ajung la export, însă de la an la an, forța de muncă din industria de textile scade dramatic.