Sunt pregătiri intense în toate aeroporturile din România. Din 31 martie, aerogările de la noi trebuie să aibă infrastructura necesară pentru a procesa atât zborurile Schengen, cât și pe cele non-Schengen. La Iași, deschiderea noului terminal a fost devansată și se lucrează fără oprire pentru ca acesta să poată primi pasageri peste o lună și jumătate.
Citește și: Intrăm in Schengen, dar nu scăpăm de cozi! Ce condiții trebuie să îndeplinească România din martie 2024
Terminalul 4 al Aeroportului Internațional din Iași, cel mai mare din țară după Otopeni, ar fi trebuit să devină funcțional în luna mai, însă aderarea țării noastre la spațiul Schengen pe cale aeriană a schimbat planurile.
Toate aeroporturile trebuie să fie pregătite pentru a opera atât zboruri către țările Schengen cât și non-Schengen. Pe aeroportul din Iași, de exemplu, o treime dintre pasageri zboară către destinații din afara acestui spațiu.
„Absolut toți pasagerii care zboară în destinații Schengen sau non Schengen vor intra în T4. Vor face check-in, vor face control de securitate în T4, după care cei care au zboruri non Schengen vor intra în T3 printr-un pasaj special conceput de legătură intre cele două terminale și vor ajunge în zona de îmbarcare din T3 unde se va face controlul pașapoartelor", a declarat Romeo Vatră, directorul Aeroportului Internațional Iași.
Controlul pașapoartelor va dispărea din 31 martie
Din 31 marie, zborurile către țările Schengen vor semăna, ca proceduri, cu cele către alte orașe din țară. Controlul pașapoartelor va fi eliminat și, automat, vor dispărea și cozile de acum.
Anul trecut, prin cele 17 aeroporturi din România au trecut peste 24 de milioane de pasageri. Otopeniul e de departe pe primul loc cu 14,69 de milioane de pasageri. Doar aeroporturile din Timișoara, Iași și Cluj-Napoca mai trec de pragul de un milion de pasageri. La polul opus, aerogara de la Tulcea a avut parte de numai 300 de pasageri.