Jumătate din leafa noastră ajunge la stat și nu degeaba oamenii se simt împovărați. Premierul vorbește iar despre impozitarea progresivă, dar cel mai probabil nu vom vedea vreo schimbare anul acesta. Între timp, angajații spun că abia mai supraviețuiesc din cele rămâne, după ce li se rețin din salarii toate impozitele și taxele. La capitolul salarii, statul și angajatul împart banii în mod egal, spre dezavantajul oamenilor care muncesc zi de zi.
Citește și: VIDEO Tinerii români, plătiți cu 3.000 de lei pe lună pentru stagiul militar! Cât durează pregătirea?
„Aproape jumătate din salariul unui angajat ajunge la stat sub formă de taxe. Asigurările sociale reprezintă 25%, asigurările sociale de sănătate 10%, iar impozitul pe venit din nou 10%”, a declarat reporterul NEWSTIME.
Experții în economie atrag atenția că un angajat român muncește mai mult pentru stat și mai puțin pentru nevoile sale. Comparativ cu alte țări europene, un român cu un salariu brut lunar de 1.000 de euro de exemplu rămâne cu doar 572 de euro net, după ce se aplică toate impozitele, spre deosebire de un bulgar, care obține 665 de euro, iar un olandez 746 de euro.
Marcel Ciolacu, contrazis de economiști: „Apare un alt haos”
Premierul a adus din nou în spațiul public ideea de impozitare progresivă. El vrea ca pentru salariul minim să nu se aplice impozite, dar acestea să crească treptat în funcție de venit. Marcel Ciolacu spune că astfel s-ar putea asigura un trai mai bun.
„Este evident că dacă sunt două salarii minime pe economie e foarte greu să te descurci cu un copil. De aceea, trebuie lucrat în primul și în primul rând prin scăderea impozitării la veniturile minime”, a declarat premierul.
Șeful Guvernului este contrazis de economiști. „În momentul în care luăm o fiscalitate relativ simplă și o complicăm și mai tare, lucrul ăsta o să ducă la probleme mai multe și ne vom trezi în situația în care nu se mai știe câți bani trebuie să fie colectați, de unde și apare un alt haos”,