Pe litoral în schimb este invazie de meduze și nu orice fel de meduze. Despre cele de acum, localnicii cred că sunt dintr-o specie nouă care a migrat recent din Marea Mediterană. Biologii au analizat exemplarele găsite pe țărm și au altă explicație. Plajele din Saturn s-au umplut cu mii de meduze aduse de valuri. Nu fenomenul în sine îi surprinde pe biologi, ci momentul în care se petrece.
Citește și: Ciclonul care aduce frig și ninsori în România! Cât grade vor fi înregistrate în acest weekend?
„Marea neagră a început să se răcească și meduzele de apă caldă pier. Sunt aruncate de valuri la mal, ar fi trebuit să se întâmple lucrul acesta cu o lună, o lună și jumătate, undeva prin septembrie”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog marin.
„Astea sunt o specie nouă pentru Marea Neagră”. De fapt, localnicii s-au lăsat păcăliți de culoarea meduzelor, spun specialiștii. E drept acestea au migrat din Marea Mediterană, dar asta s-a petrecut în urmă cu zeci de ani.
„Le și vedem, că nu mai au hrană, fiindcă nu mai sunt așa de pigmentate. Nu mai au atât de mulți pigmenți, rezultați din degradarea algelor pe care le consumă și în consecință sunt mai transparente, mai albe, par să fie altă specie, dar nu e vorba de altă specie”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog marin. Anul acesta, Marea Neagră a avut o temperatură mai ridicată la început de noiembrie, față de situația din luna iulie.