Nea Costică trăiește în ultima casa de la marginea unui sat care pare că a încremenit în timp. Omul se luptă cu bătrânețea, cu singurătatea și cu neajunsurile, care la vârsta înaintată la care se află parcă îl chinuie mai mult ca niciodată pe bătrânul din Hunedoara.

Costică, așa cum este cunoscut Augustin Mariș de puținii oameni care au mai rămas în satul care se transformă pe zi ce trece din ce în ce mai mult într-o fantomă, are 82 de ani și o viață plină de amintiri.

Omul stă într-o casă mică și dărăpănată de la marginea satului Stăuini, la capătul unui drum forestier care urcă în apropierea Cheilor Medei.

Din vale, Nea Costică așteaptă să treacă timpul, care îl apasă din ce în ce mai tare cu fiecare zi care trece. Omul a rămas singur după ce soția a plecat pe lumea cealaltă, cu aproape două decenii în urmă.

De atunci, zilele au devenit mai lungi și mai tăcute pentru bătrân, care simte povara singurătății din ce în ce mai tare.

Bătrânul are un copil, care și-a făcut însă rostul în altă parte, așa că omul abia mai iese din casă în cele mai multe zile.

Citește și: Doi bătrâni din Cluj-Napoca, atacați în casă de propriul fiu! Au ajuns la spital în stare gravă

„Nu am putut lucra, pentru că pe când să lucru m-am îmbolnăvit, s-a îmbolnăvit mama soacră, s-a îmbolnăvit femeia și, iaca, de 17 ani, pe 18 ani, sunt numai singur. Soția mi-a murit, copilul este plecat la Sărăcâmb, iar soția lui la Deva”, a spus Nea Costică, pentru adevarul.ro. 

Bătrânul abia își mai duce traiul de pe o zi pe alta: „Am rămas singur ca un pustnic” 

Viața nu e deloc ușoară în satul care în anul 2021 număra doar 27 de locuitori. Numărul a scăzut însă de la an la an. Acum, în localitatea din Transilvania mai vezi doar câțiva oameni, în general bătrânii locului, care au fost prea bolnavi sau prea împovărați de griji și vârstă ca să își mai poată muta rădăcinile în altă parte. Satul nu are magazin, așa că pentru a se aproviziona oamenii trebuie să meargă la aproximativ 20 de kilometri distanță, la prăvălia de peste Cheile Medei, o adevărată corvoadă pentru bătrânii zonei.

Citește și: VIDEO Bătrân din județul Iași, umilit pe marginea drumului! Localnicii spun că sunt terorizați de adolescentul de 17 ani

Totuși, și dacă ar avea produsele necesare mai aproape, lui Nea Costică i-ar fi aproape la fel de greu să le cumpere, pentru că banii sunt puțini iar cheltuielile sunt multe. Omul spune că a trăit cu un sac de cartofi întreaga vară.

Banii pe care îi primește lunar sunt extrem de puțini. Suma este atât de mică încât bunicul se teme să mai folosească energia electrică, de teama facturilor din ce în ce mai mari.

„Acum am un ajutor de vreo 170 de lei, dar ce să îmi iau de acești bani, că nu mă mai pot duce singur la boltă(n.red. magazin). Abia mai ies din casă. Au plecat pe rând și nu s-au mai întors. Am rămas singur ca un pustnic”, a mai povestit bătrânul.

Singura companie pe care o mai are Nea Costică este câinele pe care îl ține în jurul casei. În rest, omul este izolat de toți și toate. Bătrânul spune că are un radio, la care mai ascultă ce se întâmplă în lume. Bunicul este însă foarte atent să nu îl folosească prea mult, pentru că factura poate oricând să vină peste ceea ce poate el achita.