Miroase a sărbătoare pe ulițele satelor din inima Transilvaniei. Gospodinele au încins cuptoarele și s-au apucat să pregătească bunătățile pentru masa de Crăciun. Primii pe listă au fost cozonacii cu multă nucă, preparați după rețete vechi de sute de ani.
Într-o gospodărie din Țara Secașelor, gospodinele s-au apucat de treabă încă din zori. E multă muncă iar cozonacii se pregătesc și acum după rețetele tradiționale, moștenite din străbuni.
„Cernem făina, o aerisim puțin. Aici sunt 30 de kilograme măsurate, ca să știm ce să punem: ouă, zahărul, sarea, să știm câtă trebuie”, spun gospodinele.
Pregătirile încep cu o seară înainte, când se iau ingredientele și se pun la cald: „Ne pregătim să facem plămădeală.
În timp ce compoziția este lăsată la crescut, gospodinele pregătesc umplutura cu nucă, rom și vin.
Aluatul este apoi frământat pe îndelete: „Acum punem untul și nu mai frământăm, doar îl împachetăm.” După ce aluatul s-a dospit, cozonacul este umplut cu nucă din belșug și se așează în tăvi: „Acum îl rulăm. Lăsăm la dospit până se umple tăvile.
Apoi e timpul să se încingă cuptorul: „Împrăștiem puțin lemnele în cuptor, să se ardă pe vatră. Mai puțin încins, nu prea tare încins. Să stea cam o oră.”
În final, după o zi de muncă, primii cozonacii rumeni sunt scoși din cuptor. „Am scos o tură, mai trebuie să mai băgăm o tură, după aia mai întindem. Mai dăm și la cine nu are, nu trebuie numai să vindem, mai dăm și cui nu are, pentru că de asta e Crăciunul.”
De sărbători, în gospodăria din Alămor se pregătesc peste două sute de cozonaci: „Dragii mei, vă doresc un Crăciun fericit, cu bunăstare și cu inimă curată! Doamne ajută!”