Accidentul în care un șofer aflat sub influența substanțelor interzise a ucis doi tineri și a rănit trei persoane scoate la iveală un șir de gafe ce sunt greu de înțeles. Individul a fost oprit de două ori de polițiști, iar mașina pe care o conducea nu avea asigurare obligatorie. Mai mult, la ultimul control s-au găsit substanțe interzise asupra tânărului. Cu toate acestea, polițiștii au dat drumul cu doar 55 de minute înainte de tragedie.

Citește și: Un copil de 13 ani a făcut prăpăd în Capitală! Mașina pe care o conducea a fost la un pas să cadă în lac

Este momentul care ar fi putut opri o tragedie. Șoferul a fost tras pe dreapta noaptea tragediei, deoarece conducea haotic, a fost testat pentru alcool, dar rezultatul a fost zero. În schimb, polițiștii i-au găsit substanțe interzise în mașină în interiorul autoturismului.

„Într-un pachet de țigări a fost descoperită o țigară artizanală tip joint și o folie marcată care au fost înaintate brigăzii de combatere a penalități organizate. Conducătorul auto nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psihoactive. Tot din verificări ai reieșit că după ce a părăsit sediul biroului de poliție Vama Veche, șoferul s-a deplasat la o locație din Vama Veche, unde ar fi consumat substanțe interzise”,

a declarat șeful IPJ Constanța. 

Șoferul a fost dus la sediul poliției din Vama Veche, însă drog testul a rămas în mașina agenților și n-a fost folosit. Polițiștii spun că șoferul a părăsit sediul Poliției la ora 4:30 de minute, a mers în Vama Veche, ar fi consumat droguri, iar la 05:25 de minute era din nou în mașină și îi lovea mortal pe cei doi tineri.

Vorbim de un drum de aproximativ trei kilometri. Este modul în care polițiștii vor să scape basma curată, vor să vândă ideea că în mai puțin de o oră dintr-un șofer model, tânărul s-a transformat într-un pericol pe șosea.

Polițiștii „au închis” ochii după ce l-au verificat pe tânărul de 19 ani 

Mai mult, în cele 55 de minute șoferul s-a mai oprit să își cumpere și țigări.

Este scenariul pe care polițiștii vor cu orice preț să-l demonstreze. Alternativa e dureroasă. Drog testul ar fi confirmat prezența stupefiantelor și ar fi oprit tragedia. Teoretic, el ar trebui să iasă și la aceste aparate drog test pe care le au polițiștii, dar agenții nu au făcut niciun efort să afle. Vor fi cercetați disciplinar, spune șeful lor, care a apărut în fața presei încărcat de condoleanțe și fără nicio referire la demisie.
Culmea, tânărul fusese oprit în trafic și cu o noapte înainte de tragedie, când se afla în mașină alături de tatăl său. „I s-a atras atenția cu privire la respectarea normelor rutiere și conduita preventivă în trafic”, a declarat șeful IPF Constanța.

Doar că sâmbătă dimineața a uitat completă sfaturile polițiștilor. „Pe noi ne-a lovit cu o viteză foarte mare. S-a vehiculat că noi am stat pe partea carosabilă, însă noi am stat după marcajul continuu, care se afla pe partea din dreapta, care practic nu putea fi încălcat de conducătorii auto”, a declarat Darius, una dintre victime. 

Lista scandalurilor în care a fost implicat șoferul de 19 ani e lungă. Anul trecut, pe 22 ianuarie, tânărul era amendat pentru tulburarea liniștii publice după ce un vecin a sunat disperat la 112. Pe 3 februarie 2022, tânărul a fost prins cu substanțe interzise de risc și s-a ales cu un dosar penal, însă pe 21 decembrie procurorii DIICOT au renunțat la urmărirea penală, cantitatea era mică, iar procesul ar fi costat prea mult. În ianuarie 2023, judecătorii Tribunalului București au conformat măsura extrem de blândă.