Alexandra Ungureanu are o carieră de succes și o viață frumoasă. Puțină lume știe însă că solista se confrunte de ceva timp cu endometrioza, o afecțiune care o afectează și care nu poate fi tratată cu desăvârșire. În fața Ilincăi Vandici și a lui Teo Trandafir, artista a mărturisit că trece prin dureri groaznice, în special în zilele delicate ale lunii.

Cântăreața a reușit în ultima perioadă să țină boala sub control printr-un regim alimentar adaptat nevoilor sale, sport și suplimente alimentare, însă efectele afecțiunii nu sunt nici pe departe absente din viața

ei de zi cu zi.

„Vine cu mai multe simptome care pot afecta mai multe organe. La mine se cumulează cu simptom digestiv și sunt momente când sunt efectiv îngenuncheată de durere și de multe ori mi-a pus probleme în prestația mea pe scenă.(...) Durerea este prezentă și e definitorie pentru această afecțiune. Sunt femei care trec printr-un calvar zilnic. La mine e în perioadele delicate.

Acolo e o inflamație iar acel ținut ține organele, care nu se mai mișcă liber.

Eu, pe pielea mea, am constatat că da(n.red. se poate controla endometrioza). Am început să țin un regim, iau anumite suplimente: vitamina C cu putere mare de absorbție, magneziu. Eu am și o anemie.(...) Sunt dureri insuportabile, calitatea vieții e foarte mică. Intervin depresii, frustrări, relațiile sociale sunt afectate, relația intimă este afectată.

Calitatea vieții este foarte, foarte slabă.(...) Fiecare caz prezintă tipologia lui. După 5 ani de când mi s-a pus diagnosticul, anul trecut în decembrie am făcut ecografie și a fost prima dată când chistul meu, care avea vreo 7 centimetri, a scăzut cu 2,5 centimetri. Eu am schimbat dieta. E părerea mea verificată, contează(n.red. regimul alimentar). Eu am renunțat la zahăr, alcool, carne roșie, alimentele modificate genetic, soia, de exemplu, lactate.
Eu consum doar lactate de capră. Sportul ajută extraordinar de mult. Sportul de anduranță, cardio, alergare. Eu am constatat îmbunătățiri”
, a dezvăluit Alexandra Ungureanu, la „Follow us!”

Citește și: Drama prin care a trecut Diana Pârvu înainte de a rămâne însărcinată. Boala cruntă cu care s-a confruntat: „Când am auzit, am căzut din picioare”

Endometrioza i-a afectat semnificativ viața Alexandrei Ungureanu.

Artista nu se confruntă doar cu durerile constante, ci și cu faptul că nu poate rămâne însărcinată pe cale naturală din cauza afecțiunii. Cântăreața a mărturisit că există o soluție, inseminarea in vitro, la care nu își dorește să apeleze încă. 

„În mod clar(n.red. endometrioza poate fi una dintre cauzele infertilității femeilor). A existat un punct până la care nu mi-am pus problema sau nu a fost ceva la care să aspir(n.red.

să aibă copii), până la un punct când mi-am dorit și din păcate este foarte greu. Nu sunt pregătită încă pentru fertilizare in vitro sau alte variante. Am cunoscut femei, inclusiv o prietenă de-a mea, care au trecut prin astfel de experiențe, au fost destul de traumatizante și, din păcate, s-au lăsat cu alte probleme de sănătate. Sunt femei care s-au operat(n.red. de endometrioză) și au reușit să rămână însărcinate pe cale naturală. Există și tratament medicamentos, despre care nu sunt în măsură să vorbesc”, a mai spus artista. 

Simptomele care pot ascunde endometrioza. Când trebuie să mergem la doctor: „Boala nu se vindecă, este cronică”

Printre cele mai întâlnite simptome ale endometriozei, care trebuie să ne pună pe gânduri, sunt durerile puternice, care persistă chiar și după începutul menstruației. Specialiștii spun că boala, fiind cronică, nu se vindecă cu desăvârșire, însă femeile care suferă de această afecțiune pot scăpa de ea atunci când nu mai au menstruație sau, în unele cazuri, după ce nasc. 

„Depinde mult de ce își doresc(n.red. femeile care suferă de endometrioză). Boala nu se vindecă, este cronică, deci oamenii trăiesc cu ea. La menopauză se atrofiază, normal, pentru că endometrul nu mai este stimulat de estrogen, deci scăpăm de la menopauză și altele, cu mult noroc, după naștere. Sunt doamne care după naștere nu mai dezvoltă endometrioza, în timp ce la altele revine în 2-3 ani.

Ar trebui să ne dea de gândit dacă sângerăm mult la menstruație sau între menstruații sau dacă sunt dureri mari după debutul menstruației. Femeile au o durere cu o zi, două înainte, în zona inghinală- pelviană, dar după ce începe menstruația ar trebui ca a doua zi să dispară această durere. Dacă ea rămâne și în timpul sângerării menstruale, ar trebui să ne gândim la endometrioză”, a explicat doamna doctor Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.