Turiștii își pun sănătatea în pericol pentru un bronz de invidiat. Turiștii aflați la malul mării nu iau pauză de la sesiunile de bronz, dar expunerea îndelungată la soare mai ales în orele cu radiații ultraviolete aduce riscuri majore pentru sănătate.
Din păcate avertismentele repetate ale medicilor pălesc atunci când turiștii se gândesc la cât de scurtă este vacanța.
Reporter: „Ați folosit protecție solară?”
Turist: „Prea puțin.
Este trecut de ora 12 iar plajele din Mamaia sunt înțesate de turiști.
Citește și: Vremea la mare în iulie 2023: Ce temperatură are apa mării?
„Pe litoral sunt treizeci și unu de grade iar apa mării iar în jur de douăzeci și cinci de grade. Astăzi indicele radiațiilor ultraviolete a ajuns la opt, ceea ce înseamnă că riscul expunerii la soare este foarte mare”,
Temperaturile ridicate și radiațiile ultraviolete pot duce la probleme serioase mai ales în intervalul 11-16.
„Este intervalul de foc, în care ei trebuie să aibă foarte multă grijă la ceea ce fac pe plajă, cum se protejează. În primul rând trebuie să evite să stea la soare, trebuie să încerce cât de mult posibil să evite soarele puternic care este și poate să cauzeze foarte multe, poate să le dea inflamații de piele, arsuri, poate și insolație”,
Turiștii își pun sănătatea în pericol pentru un bronz de invidiat. Oamenii nu țin cont de sfaturile medicilor: „Poate să cauzeze inflamații de piele, arsuri, poate și insolație”
Dornici de un bronz cât mai rezistent, unii turiști nu se dau duși de pe plajă, de parcă ar vrea să fure soarele.
„Păi sunt alb și de asta vreau să îl iau. Deocamdată n-am pățit nimic”, a mărturisit un turist.
Expunerea îndelungată la soare poate duce în cazuri extreme la cancer de piele. În general însă, turiștii ajung să sufere din cauza arsurilor sau fac insolație. În acest ultim caz lipsa hidratării este un factor des întâlnit. Pălăria, umbrela și cremele de protecție sunt vitale pe plajă, spun medicii.
Citește și: Plaje pline de șezlonguri, dar fără toalete
„Au fost intervenții cam pe toate sectoarele de plajă.(...) Oameni cu anumite lovituri, plăgi, insolație, oameni hipertensiv care uită să și ia pastilele”, a mai povestit voluntarul.
Pe unele plaje de pe litoral există, pe lângă salvamari, voluntari care îi ajută pe cei care fac insolație ori au alte probleme minore. În cazul în care starea se agravează turiștii trebuie să solicite ajutor medical de urgență.