Companiile au nevoie în mod constant de persoane care cunosc cele mai moderne și populare limbaje de programare, motiv pentru care salariile sunt atractive. Nu este o noutate pentru nimeni că programatorii IT au salarii generoase, însă chiar și acestea pot difera în funcție de nivelul de pregătire și specializare.
Persoanele care își doresc să devină ingineri IT au nevoie de o bază solidă de cunoștințe teoretice, dobândite în urma studiilor superioare într-un domeniu tehnic/IT. Acest domeniu are și o mulțime de alte avantaje, pe lângă salariile uriașe. Un alt avantaj este că programatorii pot lucra de oriunde, nu doar de la birou, iar programul poate fi unul mult mai flexibil decât în la alte locuri de muncă.
La nivel global, și în România, topul salariilor este dominat de domeniul IT, venitul net crescând de la lună la lună. Dacă în prima lună a anului 2022, salariul mediu în IT a fost de 8940 lei, în luna septembrie a ajuns la 9701 lei, conform datelor recente ale Institutului Național de Statistică. Există poziții din IT care câștigă mult mai mult de atât, după ce acestea au crescut în importanță și în cerere.
Cel mai bine plătite job-uri din domeniul IT sunt:
1. Programator PHP Backend (cunoștințe de Laravel framework) cu experienta de peste 10 ani: 17.000
2. DevOps (Database administrator si Programator SQL, MSSQL, T-SQL) cu experienta de peste 10 ani: 20.000 – 22.000 Lei.
3. PHP Software Architect (cunoștințe de Laravel Framework și abilitați de design+ parțial frontend) cu experienta de peste 10 ani: 22.000 – 25.000 Lei.
4. Product Owner (cunoștințe de programare și people skills, este liantul între tehnic și clientul final) cu peste 10 ani experiență: 5000 – 6000 lei.
Cele mai slabe salarii din domeniul IT sunt:
1. Suport IT entry level: 2200 – 3000 Lei.
2. Tester manual entry level: 3000 – 4000 Lei
3. Tester automatizare entry level: 4000 – 5000 Lei.
4. Programator frontend (Java) entry level: 4000 – 4500 Lei.
Cum să devii inginer IT în România? Iată cele mai importante criterii
Domeniul IT ocupă primul loc când vine vorba de oportunități de angajare, potrivit unui studiu realizat în 2022. Cea mai mare cerere va fi în rândul candidaților programatori juniori, fie absolvenți sau studenți cu experiență 0-3 ani. În cazul în care vă doriți să faceți primi pași spre acest domeniu, iată care sunt cele mai importante criterii de care trebuie să țineți cont:
1. Rezultatele sunt mult mai importante decât studiile. Chiar dacă studiile în domeniu reprezintă un avantaj, pe angajatori îi interesează mai mult experiența practică a celui care vrea un job în acest domeniu.
2. Cei care doresc un job in domeniul IT trebuie sa aibă neapărat un curs de calculatoare si altele de programare. Doritorii pot apela la cursurile de specializare organizate de diferite centre si instituții.
3. La fel de importante sunt și abilitățile interpersonale, precum flexibilitatea, eficacitatea, dorința și orientarea spre rezultate, capacitatea de învățare continuă, precum și cea de a lucra în echipă.
Surse: Ziare.com, scacademy.ro