Ce salariu are un pompier în România? Meseria de pompier este una
În România sunt în jur de 33.000 de pompieri profesioniști și aproximativ 140.000 de pompieri voluntari, arată ultimele date făcute publice de către autorități. Salariile pompierilor variază în funcție de experientă pe care o au în câmpul muncii, dar și de specializarea pe care și-au ales-o. Cei care lucrează ca pompieri cu grad de subofițeri s-au instruit timp de doi în școlile de profil și sunt angajați la stat.
Cât câștiga un pompier în România?
În funcție de grad, aceștia primesc 1.100
Pompierii lucrează 42 de ore pe săptămână, în ture de zi și noapte pentru a acoperi 24 de ore de serviciu. Pompierii lucrează în teorie 24 de ore, după care sunt liberi 72, însă există și excepții. Majoritatea sunt chemați la serviciu din concediu sau zile libere atunci când e nevoie să ajute într-o urgență, chiar și în altă zonă a țării.
Cât câștigă un subofițer de pompieri în România?
Un pompier subofițer poate ajunge să câștige în jur de 3.600 de lei salariu net, sumă la care se adaugă sporuri. Este important de menționat faptul că există informații conform cărora salariul acestuia ar putea fi majorat în mod constant, la anumite intervale de timp.
Pompierul subofițer are cam cea mai dificilă meserie, pentru că ei sting incendii, intervin alături de echipaje SMURD pentru descarcerare sau ajută în caz de inundații și alunecări de teren.
Cât câștigă un ofițer pompier în România?
Ofițerii au patru ani de studiu la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Politie, Academia Tehnică Militară sau Academia Forțelor Terestre și se ocupă de logistică și supervizează intervențiile. Față de subofițeri, ofițerii pot avea un salariu lunar de 5000- 7000 de lei net.
Citește și: Ce salariu are un grefier în România în 2023?
Care este salariul unui șofer pe autospeciala de pompieri?
Salariul de pornire al unui șofer pe autospeciala de pompieri este de aproximativ 5.700 de lei, sumă care poate crește cu timpul și experiența acumulată. Șoferii de autospecială sunt foarte căutați în România, iar cei care vor să aibă această funcție trebuie să știe că sunt cautați, în general, angajați tineri, până în 35 de ani, pentru a se asigura că reflexele ca șofer sunt dintre cele mai bune.
Cum poți ajunge pompier?
Absolvenții de liceu trebuie să dea un examen la o instituție de învățământ de profil, care este compus dintr-o testare psihologică, un concurs scris pe baza unei bibliografii specifice, o testare medicală și una fizică, fiecare dintre aceste probe fiind eliminatorie. La absolvire, fiecare subofițer și ofițer este repartizat în funcție de nota obținută acolo unde este nevoie de personal nou.
Surse: observatornews.ro, fanatik.ro, zf.ro