Profesorul universitar ocupă cea mai înaltă funcție didactică din învățământul superior din România.
Citește și: Ce salariu are un profesor de liceu în România? Cât câștigă un cadru didactic în 2023
De la 1 ianuarie 2023 s-a anunțat majorarea salariilor din învățământ cu 10%, potrivit edupedu.ro. După aceste măriri, un asistent universitar la început de carieră câștigă aproape 3.200 de lei net, iar un educator la început de drum câștiga puțin peste 3.000 de lei net, se arată în datele transmise de Ministerul Educației.
Cât câștigă un profesor universitar în România?
Profesorii universitari sunt implicați în predarea cursurilor și a materiilor specifice în domeniul lor de expertiză. Ei pot prelegeri, seminarii, laboratoare și alte forme de interacțiune cu studenții. De asemenea, ei desfășoară cercetare în domeniul lor, oferă consiliere academică și participă la comitete și administrație.
Profesorii universitari se află în topul listei în ceea ce privește salariile din învățământ. Un profesor universitar cu peste 25 de ani de vechime câștiga un salariu care pornește de la o bază de 12.180 de lei brut pentru gradația zero (7.125 de lei net).
Un rector cu gradația doi pleacă de la un salariu de bază de 17.532 de lei brut, adică circa 10.300 de lei net. Un decan cu gradația doi are un salariu de bază care pornește de la 15.777 de leu brut, adică circa 9.230 de lei net.
Care sunt salariile de bază în mediul universitar în România?
Iată la ce venituri pot ajunge cadrele didactice din învățământul superior din România. Salariile enumerate sunt salarii brute și reprezintă nivelul minim, iar nivelul maxim se stabilește în funcție de specificul activității desfășurate.
- Profesor universitar cu peste 25 de ani de vechime: 12.180 lei
- Profesor universitar cu 20-25 de ani vechime: 10.425 lei
- Profesor universitar cu 15-20 ani vechime: 8.550 lei
- Profesor universitar cu 10-15 ani vechime: 7.250 lei
- Profesor universitar cu 5-10 ani vechime: 6.925 lei
- Conferențiar universitar cu peste 25 de ani vechime: 8.846 lei
- Conferențiar universitar cu 20-25 de ani vechime: 7.880 lei
- Conferențiar universitar cu 15-20 de ani vechime: 6.817 lei
- Conferențiar universitar cu 10-15 ani vechime: 6.401 lei
- Conferențiar universitar cu 5-10 ani vechime: 6.128
- Conferențiar universitar cu 3-5 ani vechime: 5.808 lei
Criterii care trebuie îndeplinite pentru a deveni profesor universitar
Drumul spre a ocupa funcția de profesor universitar nu este unul ușor, iar cei care își doresc să ocupe această funcție trebuie să știe ce îi așteaptă. Obținerea titlului de profesor universitar este unu riguros, care necesită multă dedicare, studiu, răbdare și ambiție. Cel mai important pas este obținerea unui doctorat într-un domeniu relevant. După finalizarea studiilor superioare și obținerea unei diplome de licență, viitorii profesori universitari trebuie să obțină un masterat și ulterior să se înscrie la doctorat.
Alte criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a deveni profesor universitar sunt:
- Titlu de medic primar (doar în cazul învățământului superior medical)
- Obținerea abilitării sau îndeplinirea standardelor minimale propuse de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare și adoptate de Ministerul Educației Naționale
- Îndeplinirea standardelor stabilite la nivelul Universității sau facultății.