Să fii chiriași a ajuns mai avantajos decât să fii proprietar și să plătești rate la bancă. Este un fenomen care s-a mai întâmplat doar de două ori în istoria recentă a țării noastre. Tot mai mulți români se plâng de ratele mult prea mari la casă, însă nu toți s-ar întoarce în chirie. Ideea de a fi proprietari este un etalon pentru mulți dintre români.
„E mai avantaj să stai în chirie decât să îți cumperi o casă la ce rate sunt acum, plus că au crescut”, „Plătesc chirie 200 de euro”, a declarat o româncă, fiind o sumă mai mică probabil decât multe rate ipotecare. De când acestea s-au dublat, a sta într-o casă închiriată a devenit mai ieftin decât una proprietate personală, dar cu plata lunară la bancă.
„A crescut destul de mult, cu mai mult de jumătate. S-a dublat aproape”, a mai spus o româncă. Așa se face că piața imobiliară a înregistrat o anomalie resimțită doar de două ori în ultimii ani. A crescut cererea pentru locuințele de închiriat.
„Eu am treisprezece ani de imobiliare și n-am mai pățit să fie rata, să fie mai mare decât chiria. În general, era invers. Cumpărai un apartament ca și investiție, da, îl închiriai, cu chiria acopereai rata și rămâne și cu un surplus”, a declarat un agent imobiliar, pentru NEWSTIME. Culmea, statisticile arată că țara noastră are cei mai mulți proprietari din Uniunea Europeană. 96% dintre români dețin o casă sau un apartament.
„Ca orice român, cum avem simțul proprietății, cred că e mai ok să plătim o rată și măcar știm că în câțiva ani casa este a noastră”, a mai spus o tânără.
Ratele românilor au ajuns să le depășească pe cele ale europenilor
Realitatea bate însă statistica. Ce se întâmplă acum pe piața imobiliară poate da peste cap cifrele. „În ultimii doi ani de zile, clienții ratelor ipotecare au observat că le-a crescut rata cu 30, 50, 70, în unele situații chiar 100%. În contextul actual, chiria este 1.600- 1.700. Rata la bancă la același apartament este 2.200-2.300 și evident că alegerea pentru foarte mulți clienți va fi să mai stea în chirie o perioadă”, a declarat Adrian Asoltanie, analist financiar.
Culmea, ratele românilor au ajuns să le depășească pe cele ale europenilor. „Să luăm exemplul unui credit de 80.000 de euro pe 30 de ani pentru un apartament cu două camere în București. În acest moment, rata lunară ar fi de 600 de euro, adică în jur de 3.000 de lei. În schimb dacă aruncăm o privire spre Spania, tot pentru un apartament cu două camere, specialiștii spun că rata lunară este în jur de 500 de euro, adică 2.500 de lei”, a explicat reporterul NEWSTIME. O diferență este și la venituri, căci una este să plătești o rată de 600 de euro la un salariu mediu lunar în România, în jur de 900 de euro și alta este în Spania, unde venitul mediu este de aproximativ 2.000 de euro.