Primele cireșe apărute pe piață au devenit trufandalele momentului, aproape cât gramul de aur a ajuns să coste un kilogram. Fructele sunt aduse de pe alte continente, doar că nimeni nu se prea atinge de ele.
Cireșele din paradis, așa cum le-au numit comercianții, au un preț de coșmar pentru cei mai mulți clienți: 250 de lei costă kilogramul de fructe dulci, aduse tocmai din Africa. Clienților mai că nu le vine să creadă: „Mult, nici nu mai spuneți așa ceva că e strigător la cer! Vai de mine, cât aurul!”
Prețurile din piețe îi fac pe oameni să înghită în sec: „Nu e pentru noi acum”
Prețul astronomic al cireșelor i-a transformat pe cumpărători în simpli privitori: „Păi mămică, cine le ia pe asta cu 250 de lei. Eu am pensia de abia mă duc de la una la alta.
Tare din urmă vin căpșunile. Nici ele nu sunt pentru toate buzunarele. Aduse din Grecia, un kilogram variază între 40 și 45 de lei în piețe. Fructele zac pe tarabă, ca exponatele de la muzeu, spre disperarea comercianților: „Putem să le dăm oamenilor și mai puțin, nu le dăm oamenilor obligatoriu, forțat o casoletă sau un kilogram.
Omul poate să ia și o căpșună, două, de poftă, de câți bani are(...) Le-am luat să le mâncăm noi acasă. Îmi permit și eu, dacă își permite domnul Ciolacu să mănânce căpșuni, de ce să nu mănânc și eu”
„M-am uitat acum la doamna, e 45 de lei. Mult! La pensia noastră mică, ăștia mai mici așa, e scump. Nici n-am luat, nici nu mă uit”, mai spun clienții.
56 de lei costă kilogramul de căpșuni, iar o caserolă de 250 de grame costă 14 lei și are doar câteva fructe. Prețul trufandalelor dulci din import o să scadă abia în lunile aprilie sau mai, atunci când pe piață vor apărea cireșele și căpșunile românești.