Unul din patru români suferă de alergii. Pe lângă praf și polen, stațiile care monitorizează calitatea aerului în Timișoara au descoperit inclusiv un mucegai periculos. Sunt atât de mulți pacienți încât un spital din vestul țării plănuiește să deschidă o secție specială, în care cei cu simptome mai grave se pot interna. Pe lângă diferite tipuri de polen, care produc alergii, stațiile care monitorizează aerul în Timișoara au descoperit inclusiv un tip de mucegai.

Patru stații de monitorizare au fost cumpărate recent de cercetători, nu de autorități. Așa au fost descoperite depășiri chiar și de 50 de ori peste nivelul normal, la diferiți alergeni. Și mai grav, un număr mare de microparticule de mucegai a fost înregistrat de curând la una dintre stații.

„E nevoie să aibă o anumită acuratețe și eventual ceea ce înregistrează ele să fie cunoscut, poate chiar pe net”,

sunt de părere timișorenii. 

„Sensibilizarea l-a mucegai ne aduce o grămadă de probleme respiratorii începând de la nivelul nasului, cu obstrucție nazală, cu strănuturi, cu prurit nazal conjunctival, până la simptome astmatice”, spun specialiștii. 

Numărul persoanelor cu alergii este tot mai mare. Unul din patru români suferă de o problemă de acest fel.

„Strănut, îmi curge nasul.

Nu am avut, acum de doi ani, trei ani(n.red. a devenit alergică)”, „La tot felul de pufuri, știu eu, chiar și mucegai. Rinită, ochii îmi lăcrimează și strănut mult”, se plâng oamenii.

Schimbările climatice extinde sezoanele cu polen, dar și cantitatea eliberată în aer.

„Stațiile precum aceasta sunt funcționale non-stop, tocmai pentru a măsura în timp real dacă nivelul de alergeni din aer este sau nu depășit.

Datele pot fi verificate cu ajutorul unei aplicații online”, a precizat Iulia Dumitrașcu, corespondent Kanal D.

„Suntem în faza avansată de realizare a unei noi structuri în cadrul Spitalului Județean și anume un compartiment de alergologie, de spitalizare de zi, care pe lângă centru de cercetare va asigura și preluarea, testarea, tratarea cazurilor tot mai numeroase de alergii”, a declarat Dorel Sandesc, managerul Spitalului Județean.

 

Aparatele de măsura calității aerului din Timișoara sunt de ultimă generație și au costat 700 de mii de lei.