Încălzirea globală îi determină pe oamenii de știință să găsească inovații pentru reciclare și stoparea risipei. De exemplu, în Olanda o companie de apă testează tehnologia de transformare a apei menajere, inclusiv pe cea din toaletă, în apă potabilă. Peste ocean, americanii au deja o lege care prevede folosirea inclusiv a ozonului pentru purificarea apei din resurse mai puțin convenționale.

Apa menajeră ar putea fi transformată în curând în apă perfectă pentru băut 

California este primul stat american care permite prin lege companiilor să pompeze ape uzate, tratate corespunzător, prin robinetele localnicilor. Consiliul de control al resurselor a votat în decembrie 2023 o decizie care stipulează că orice apă reciclată, inclusiv cea menajeră din toalete, să treacă prin cel puțin trei procese de tratare a agenților patogeni, virusurilor și bacteriilor pentru ca apoi să devină apă bună de băut.

O decizie istorică, în premieră pentru salvarea resurselor în viitor.

Procesul implică ozonificarea și tratarea lichidului vital vieții cu un cărbune biologic activ, apoi trecerea printr-un proces de osmoză inversă, care elimină orice contaminări și adăugarea de substanțe chimice, care o transformă într-o apă pură precum cristalul. Centrul de reciclare deja purifică apa reciclată, care este folosită deocamdată pentru irigarea solului.

„Va fi cea mai curată apă.(...) Procesul de purificare folosește filtre din ce în ce mai mici pentru a elimina contaminările biologice și chimice care ar putea fi în apă.

Unele dintre aceste filtre sunt atât de mici încât dolar o moleculă de apă poate trece prin ele”, spune Kristen Struve, reprezentant districtual Santa Clara Valley.

Astfel de soluții, în condițiile încălzirii globale și accentuatei deșertificări pot preveni o penurie a apei.

La salvarea resurselor de apă se gândește și o companie britanică, care anunță că a reinventat toaleta, care utilizează cu până la 84% la sută mai puțină apă decât modelul tradițional.

„Dacă ne uităm la mediul înconjurător în termeni de folosire a apei observăm că la o clădire obișnuită 70-80% din apa utilizată este cea de la toaletă”, a precizat Nigel Condor, director de vânzări.

În Europa, Olanda testează deja proceduri pentru tratarea apei menajere și transformarea ei în apă potabilă.