Clipe de groază au trăit elevii unui liceu din Capitală, după ce unul dintre adolescenți a pulverizat spray paralizant pe holurile școlii. 25 de elevi au ajuns la spital intoxicați. Se pare că totul ar fi pornit de la o bătaie.

Alarma s-a dat în jurul orei 10 dimineața. Zeci de copii de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” au trăit momente de panică după ce unul dintre ei a folosit în pauza dintre ore un spray iritant.

Totul a pornit de la un scandal dintre doi băieți de clasele a 9-a și a 11-a.

„Cei doi elevi se băteau și l-am văzut pe acel elev de 15 ani care a dat su spray-ul că a căzut pe jos. A fugit în liceu. În liceu a dat cu spray-ul de două ori, dacă nu mă înșel. A dat pe hol. Acolo în liceu tocmai se sunase de intrare la ore, toți elevii intrau, era îmbulzeală, peste o sută de elevi intrau în liceu”,

povestesc elevii.

Soluția puternică i-a afectat pe toți cei din jur.

„Eu eram lângă el. Panică, frică. Nu mai puteam să respir”, spune o tânără.

12 ambulanțe și mai multe echipaje SMURD au ajuns la fața locului, dar și părinții îngrijorați: „Am primit un telefon că i s-a făcut rău”, „Pe mine m-a sunat un vecin: vezi că a luat-o SMURD -ul, s-a dat cu spray paralizant.”

„Au fost evaluați 33 de copii, iar 25 dintre aceștia au fost transportați la spitalele Grigore Alexandrescu și Marie Curie, în stare bună dar necesită o evaluare de specialitate”, a precizat Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București.

Citește și: Cine este principalul suspect în cazul femeii incendiate în scara unui bloc din București? Acesta a fost prins de polițiști

Cei care nu aveau simptome au fost evaluați și au plecat acasă, dar câțiva s-au simțit rău.

„Alți copii au prezentat tulburări respiratorii de tip tuse și senzație de lipsă de aer. Au fost investigați de colegi, s-au recoltat analize”, a declarat Denis Stănescu, purtător de cuvânt Spitalul Marie Curie.

Doi dintre cei care au respirat aerul în care fusese vaporizat spray-ul au avut nevoie de perfuzii.

Cei 16 copii transportați la Spitalul Grigore Alexandrescu aveau simptome respiratorii ușoare și medii. Medicii i-au stabilizat și îi supraveghează în continuare.

În timp ce elevii erau tratați la spital, băiatul de clasa a 9-a, însoțit de tatăl său, trebuia să explice la poliție ce s-a întâmplat.

„A ieșit în curte și băiatul meu era retras cu un coleg la zid, cu spatele, și au venit în jurul lui vreo 20 de persoane.

L-au pus jos toți, l-a luat la pumni, la picioare. Îl doare mâna, spatele, piciorul”, spune tatăl băiatului.

Chiar părintele său i-a dat spray-ul, ca să se apere de câinii din preajma casei: „Când vine seara de la școală să reped câinii la el.”

Inspectoratul școlar spune că legea nu dă dreptul profesorilor să le verifice ghiozdanele la intrarea în școală.

„Au pază asigurată dar, după cum bine știți, nu îi putem percheziționa, pentru că nu avem cadrul legislativ”, a declarat Elena Ștefan, purtător de cuvânt ISMB.

Mai ales la copiii care suferă de alergi, spray-ul este periculos.

„Produce o reacție inflamatorie bruscă, cu iritație importantă, cu senzație de tuse, cu senzație de sufocare, iar pentru copiii sensibili, copiii care au de exemplu astm sau alte afecțiuni respiratorii, poate fi un moment de declanșare a unei crize de astm”, a explicat Beatrice Mahler, medic pneumolog.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru port fără drept de obiecte periculoase, tulburarea liniștii publice și lovire sau alte violențe. Și conducerea liceului face verificări cum a fost posibil ca elevul de 15 ani să folosească spray-ul în incinta unității de învățământ.