Spray-ul folosit împotriva țânțarilor le-a fost fatal unor soți din Dolj. L-ar fi cumpărat din comerț, iar anchetatorii cred că oamenii au pulverizat prea multă substanță toxică în dormitor și nu au aerisit camera cum ar fi trebuit. În urmă cu câteva seri, cei doi soți ar fi vrut să scape de țânțarii din casă, așa că au pulverizat un spray cu insecticid în dormitor.
Aceștia nu și-ar fi dat seama că au lăsat ferestrele închise și au adormit. Femeia în vârstă de 57 de ani s-a trezit în toiul nopții cu vărsături și dureri de cap, dar a crezut că e răcit. La scurt timp și bărbatul de 63 de ani s-a simțit rău. Abia la o zi după acest incident, soții au ajuns la spital după ce fiica lor i-a găsit zăcând în pat.
„A venit o ambulanță. Așa i-au luat, i-a pus pe targă. Pe urmă a venit altă salvare”, a mărturisit un vecin. Cei doi soți se mutaseră în Craiova de câteva luni. Ambii au ajuns la spital în stare extrem de gravă. Au fost resuscitați, dar din păcate au decedat la scurt timp.
„Pacienții au fost aduși în unitatea de primiri urgențe în stare extrem de gravă”,
Specialiștii avertizează! În comerț se găsesc tot mai multe substanțe toxice împotriva insectelor
Vecinii celor doi spun că zona este împânzită de țânțari astfel că oamenii sunt nevoiți să apeleze la tot soiul de trucuri.
„Insecticidele folosite în doze mari, fără ca spațiul în care au fost pulverizate să fie bine aerisit, pot să ducă la intoxicații fie pe cale respiratorie, fie pe cale digestivă sau cutanată, care evoluează prost și de cele mai multe ori evoluează cu decesul pacienților”, a mai explicat purtătoarea de cuvânt SJU Craiova.
În comerț se găsesc tot mai multe substanțe folosite pentru combaterea insectelor. Vânzările cresc acum în special pentru acele produse care elimină țânțarii sau muștele. „A fost o neglijență ori s-a închis ermetic ușa, ceea ce iar este puțin probabil pentru că cineva din casă ar fi tușit, s-ar fi simțit rău și ar fi luat măsuri. Ar fi deschis geamurile”, a mărturit un alt vecin.
În cazul unor probleme grave cu dăunătorii se recomandă serviciile unei firme specializate. „Orice substanță poate deveni toxică pentru organismul uman în funcție de concentrație. Tipul acesta de produs când vorbim despre insecticide sunt însoțite de un prospect, de niște recomandări de utilizare. Ei bine, aceste recomandări de utilizare trebuie respectate întocmai”, a declarat Mihai Grecu, șef UPU Timișoara.
Dacă produsul nu are etichetă în limba română și nu găsim toate informațiile necesare n ar trebui să îl folosim.