Dosarul „10 august”, plimbat cinci ani prin diferite instanțe, a fost trimis în cele din urmă în judecată. Un ONG a solicitat magistraților ca dosarul să fie judecat în regim de urgență pentru că altfel faptele se vor prescrie. Diana Buzea, reporter NEWSTIME, a venit cu toate detaliile despre acest subiect.

Citește și: Jumătate din blocurile din Capitală, fără apă caldă! Reacția lui Nicușor Dan, după ce bucureștenii s-au plâns că trăiesc ca în țările nordice: „Trebuie să se gândească”

„Șaisprezece persoane, printre care și foștii șefi din jandarmerie, sunt acuzate că și-au îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu atunci când au ordonat intervenția violentă a forțelor de ordine la protestul de pe 10 august de aici din Piața Victoriei. Patru sute treizeci și trei de protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale serioase, iar acum mulți dintre ei sunt și parte civilă în această cauză.

A reieșit faptul că jandarmii au fost îndemnați să folosească grenade care aveau capacitatea de a exploda, dar și cartușe cu efect lacrimogen, care au fost aruncate inclusiv în protestatarii pașnici, dar și în jurnaliști. Comunitatea Declick cere acum tribunalului militari să judece în regim de urgență acest dosar, pentru că sunt trei ani până când faptele se vor prescrie, iar cei vinovați ar putea să scape basma curată”,

a declarat Diana Buzea, reporter NEWSTIME.

Cine se află printre cei 16 inculpați din Dosarul „10 august”? 

Printre persoanele trimise în judecată se numără foști șefi ai Jandarmeriei. Ei au fost trimiși în judecată de către procurorii Secției Militare a Parchetului General, în dosarul privind protestul din 10 august 2018, 312 persoane vătămate constituindu-se părți civile în proces.

Citește și: Un bărbat din Neamț, păcălit de o prietenă că are o boală incurabilă! I-a dat femeii peste 60.000 de euro pentru tratament

Este vorba despre colonelul (r) Gheorghe Sebastian Cucoş, fost șef al Jandarmeriei Române; colonelul Laurențiu Cazan, fost adjunct al directorului general al Jandarmeriei Capitalei, în prezent ofițer în cadrul Jandarmeriei; colonelul Cătălin Sindile, fost prim adjunct al șefului Jandarmeriei Române.

Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu, iar Laurențiu Cazan și pentru infracțiunea de fals intelectual, potrivit Agerpres