Aflată în centrul multor controverse, TikTok a anunțat că, cităm: „suspendă voluntar noua sa funcție care recompensează utilizatorii pentru timpul petrecut pe celebra aplicație”. Comisia Europeană a deschis deja o anchetă pentru evaluarea riscurilor, acuzând că platforma creează dependență, iar în Statele Unite TikTok riscă interzicerea în cazul în care compania chineză proprietară nu-și vinde acțiunile.

Comisia Europeană era gata să suspende TikTok Lite, despre care are suspiciuni că ar putea crea dependență.

Funcția se află deja în teste în Franța și Spania iar platforma de socializare a fost avertizată că a făcut acest lucru fără a depune mai întâi un raport de evaluare a riscurilor. Însă, înainte de anunțarea deciziei Forului European, TikTok și-a anulat de bunăvoie recompensele pentru timpul petrecut în fața unui ecran.

„TikTok caută în continuare să lucreze în mod constructiv cu Comisia Europeană și cu alte instituții de reglementare.

Prin urmare, suspendăm voluntar funcțiile de recompensă în TikTok, în timp ce răspundem preocupărilor care ne-au fost adresate”
, a anunțat conducerea TikTok. 

Procedurile privind riscul de dependență vor continua însă. TikTok are termen până pe 3 mai să-și prezinte raportul. În caz contrar riscă o amendă de până la 1% din cifra de afaceri anuală globală. Și în Statele Unite rețeaua de socializare are probleme.

Riscă să fie eliminată din magazinele de aplicații pentru smartphone-uri după ce Congresul a aprobat o lege care dă termen de 9 luni companiei să își vândă acțiunile, astfel încât să nu aibă nicio legătură cu China.

Oficialii suspectează că datele a milioane de americani ar putea ajunge în mâinile Beijingului comunist. Platforma a replicat că aduce anual economiei 24 de miliarde de dolari și că postările utilizatorilor sunt în perfectă siguranță.

Șeful TikTok a promis deja acțiuni în justiție împotriva noii legi promulgate de președintele american Joe Biden.