Fenomen straniu surprins pe cerul României! Nori negri amenințător și totodată spectaculoși au fost filmați și distribuiți intens pe rețelele de socializare. Potrivit specialiștilor, este vorba despre așa numiții nori „shelf”, care apar foarte rar.

Citește și: România, lovită de furtuni! Grindina de mărimea unui ou a făcut prăpăd în mai multe localități

„Interesanți nori avem peste Arad, foarte, foarte interesanți, foarte ciudați”,

a declarat un bărbat, acre a filmat fenomenul neobișnuit. Sunt imaginile incredibile surprinse în vestul țării. Cu puțin timp înainte ca furtuna să înceapă, cerul a fost împânzit de un spectacol al naturii. La vederea norilor înfricoșătorii, oamenii s-au temut de ce este mai rău.

„După un RO-Alert au venit norii ăștia peste noi. Domnul să ne ocrotească”, a mai declarat un român. „Shelf clouds”, cum sunt cunoscuți acești nori în formă de sertar, au creat linii neobișnuite pe cer, iar pe alocuri păreau să despice văzduhul în două.

Formațiuni noroase asemănătoare au fost surprinse și în județul Timiș, aflat sub un cod galben de furtuni.

Ce sunt norii shelf? Specialiștii explică de ce au apărut deasupra României 

Potrivit specialiștilor, nori shelf sunt în ori orizontali în formă de pană, care se formează foarte aproape de sol și sunt cel mai adesea însoțiți de furtuni și rafale puternice de vânt.

„Sunt nori de tip arcus, care apar de multe ori în cazul dezvoltării unor furtuni. Anunță de obicei vânturi foarte puternice care, deși nu au acel aspect rotațional de tornadă, pot să aducă daune importante pentru că se aliniază pe o direcție și practic au un impact foarte mare la sol”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog, pentru NEWSTIME.

Un fenomen spectaculos a avut loc și în Bihor.

La Tăutelec, localnicii au surprins în imagini un nor pâlnie de tip fuior. Deși formațiunea inedită avea aspectul unei tornade este vorba doar de o iluzie optică, iar după doar câteva minute norul s-a disipat. De vină pentru fenomenele stranii ar fi schimbările bruște de temperatură. De altfel, mai bine de jumătate din țară a fost sub un cod galben de furtuni și vijelii după săptămâni întregi de caniculă.
Potrivit meteorologilor, vremea capricioasă va continua și în următoarea perioadă.