Furtuna care a lovit Dobrogea a avut forța unui uragan, cu viteze ale vântului de peste 110 kilometri pe oră. În Constanța, efectele vijeliei încă sunt vizibile, iar oamenii susțin că n-au trecut până acum printr-o descătușare a naturii de acest fel. Cei care au urmărit radarele meteo spun că ciclonul venit de pe mare s-a lovit de un val de aer rece, iar efectele au fost devastatoare.
Locuitorii unui cartier din Constanța încă nu și-au revenit după furtuna violentă de sâmbătă. Acoperișul blocului a fost spulberat și a căzut peste un loc de joacă. În mod normal meteorologii români măsoară viteze ale vântului de peste 110 kilometri pe oră doar pe creste, la peste 2000 de metri altitudine. Acum s-a întâmplat la nivelul mării.
„Mă aflam chiar în balconul meu de la parter în momentul în care s-a prăbușit acest acoperiș, cu un zgomot, evident, foarte puternic. S-a întrerupt iluminatul public. În momentul următor mi-am dat seama ce se întâmplă, am sunat 112, după care am ieșit afară să mă asigur că sub acele dărâmături nu au fost surprinse persoane”, a povestit un localnic.
Este doar unul dintre locurile lovite de ciclonul Linus, care pe țărm s-a dezlănțuit pur și simplu.
„Noi avem foarte mulți copaci care stau să cadă și avem și noi o prioritizare a urgențelor. Vedeți că acum foarte mulți copaci au căzut, care erau de altfel sănătoși, au căzut și cei care erau însemnați și erau pregătiți pentru a fi tăiați”,
Nici ambarcațiunile din port nu au fost în siguranță. Mai multe bărci și veliere au fost scufundate. Valurile și vântul au reprezentat o combinație extrem de puternică. Nici plajele nu au scăpat de urgia iscată parcă din senin.
„Nu am văzut niciodată o furtună atât de puternică. Acum, de două zile, s-a format un ciclon fix deasupra Constanței și a litoralului nostru. A fost peste 100 și ceva de kilometri la oră, viteza vântului, și cantitatea de apă a fost foarte mare”, a spus Andrei Damian, antreprenor.
Cum explică specialiștii furtuna neobișnuită de la malul mării: „Modificări foarte mari ale tiparului vânturilor”
400 de pompieri au lucrat fără oprire în ultimele ore. O astfel de furtună reprezintă un fenomen rar. O viteză similară a vântului s-a mai înregistrat în Constanța în decembrie 2013. Acum, ciclonul venit dinspre Mediterană s-a ciocnit cu un val de aer rece specific zonei, iar efectele au fost devastatoare.
„O amplificare a ciclonului cu modificări foarte mari ale tiparului vânturilor, care nu mai sunt ceea ce ne așteptam, și din acest motiv clădiri, copaci, chiar și în porturi, pescarii nu se așteptau să aibă această direcție vântul și să producă inundare și efecte atât de puternice”, a explicat Adrian Bîlbă, cercetător.
Vijeliile au produs efecte în 79 de localități din 19 județe, spun pompierii. 411 copaci au fost smulși din rădăcini, 50 de acoperișuri distruse și 19 stâlpi de electricitate au căzut pe șosele. 60 de mașini au fost avariate în sudul și estul României.