Edilul Sectorului 3 crede că ar fi vorba despre o mână criminală și nu despre un accident în cazul incendiului din parcul IOR, mai ales că aici focul a făcut ravagii de douăzeci de ori în ultimii doi ani.
Robert Negoiță îl acuză pe Primarul Capitalei că nu vrea să protejeze parcul IOR. Între timp, cauzele incendiilor nu au fost încă descoperite de autorități.
Un incendiu puternic a izbucnit marți seara în parcul IOR din Capitală.
„Ce poate fi decât mână criminală?! E un demers continuu. Au otrăvit copacii, i-au tăiat, i-au incendiat.
Partea retrocedată din parcul IOR, cuprinsă de flăcări de 20 de ori în ultimii 2 ani
Mai exact 12 mii de metri pătrați care aparțineau parcului IOR, între strada Constantin Brâncuși și strada Liviu Rebreanu, au fost retrocedați de primărie acum câțiva ani. Deși terenul este încadrat ca spațiu verde, Robert Negoiță susține că actualii proprietari ar face orice pentru a-l face să își piardă caracteristicile unui spațiu verde și să devină spațiu construibil.
Ba mai mult, retrocedarea s-ar fi făcut în mod ilegal iar politicianul susține că este hotărât să recâștige în instanță parcul pierdut de cetățenii Sectorului 3, însă nu ar fi lăsat de primarul general
„Acest teren a fost retrocedat ilegal. Există o hotărâre de instanță care spune clar chestiunea asta, doar că ulterior, Primăria Generală a făcut recurs și a invocat lipsa de calitate procesuală a primăriei Sector 3. Fac un apel și cu această ocazie către primarul general să lase prietenia cu ticăloșii de aici și să semneze documentul de chemare în instanță pentru recuperarea acestui teren”, a mai declarat Robert Negoiță.
„Estimez că încă patru, șase săptămâni va fi suficient pentru a avea analiza finală și atunci o să știm dacă retrocedarea a fost corectă sau n-a fost corectă.” Acestea erau declarațiile primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, în luna martie a acestui an. Deși termenul limita trecut de atunci, nu am mai auzit nimic despre retrocedările din IOR.
Am încercat să luăm legătura cu Primăria Capitalei pe acest subiect, însă până la această oră, nu am primit niciun răspuns. Între timp au apărut mai multe zvonuri potrivit cărora, pe trenul care cândva aparținea parcului IOR, s-ar pregăti construirea unui parc de distracții.
„Nu se poate construi nimic în parc, iar aici a fost, este și trebuie să rămână parc. Nu câtă vreme sunt eu aici, nu se va construi absolut nimic”, este convins edilul Sectorului 3.
În ultimii doi ani, parcul IOR a ars de nu mai puțin de 20 de ori. În anul 2022, șapte incendii au afectat porțiunea retrocedată din parc iar anul acesta pompierii au stins treisprezece incendii care au făcut scrum aceeași parte a parcului. Problema care persistă în cel de al doilea parc ca mărime al Capitalei a intrat și în atenția europarlamentarului Vlad Gheorghe.
„Ce nenorocire au mai făcut criminalii ăștia, e uitați ce au făcut acum. Uitați ce au făcut nenorociții, cum au dat foc la parc, tocmai ca să nu se mai vadă urmele infracțiunii pe care au comis-o. Cum niște criminali, pentru că asta sunt, pot să dea foc la un parc, cu pericolul de a da foc la tot în jur”, a declarat acesta.
Sancțiunea pentru încercarea de a transforma un spațiu verde în alt tip de spațiu este de o mie de lei pe metrul pătrat. Incendierea cu intenție ar atrage după sine și deschiderea unui dosar penal pentru distrugere iar autorul riscă până la 15 ani de închisoare, dar vinovații nu au fost găsiți până acum.