Mai mulți tineri britanici și italieni, arestați pentru trafic de droguri încă de vara trecută, sunt la un pas să stârnească un scandal diplomatic. Rudele acestora se plâng de condițiile din penitenciarul Poarta Albă și cer mutarea deținuților. Astfel de acuzații îngreunează inclusiv aducerea fugarilor români aflați peste hotare.

Anul trecut, polițiștii au ridicat zeci de tineri de la un festival de muzică electronică. Asupra acestora au fost găsite droguri de mare risc.

O parte dintre ei sunt cetățeni străini, britanici și italieni, care sunt acum încarcerați la „Poarta albă”.

„Am văzut oameni atacați cu cuțite. Unii gardieni i-au bărbierit capul cuiva ca să-l umilească în fața tuturor. Se ceartă constant, mâncarea este necomestibilă, sunt șobolani și șoareci peste tot. Există gândaci”, spun deținuții britanici.

Declarațiile lor, preluate de presa britanică, riscă să se transforme într-un scandal uriaș.

„Singura toaletă este o gaură în podea, care este rar curățată. La micul dejun primim o singură bucată de salam. La prânz primim o supă care e doar apă și morcovi”, mai precizează deținuții.

E drept, cetățenii străini nu au văzut imagini din unele azile ale groazei  și nici din spitalele sau orfelinatele românești, dar justiția nu funcționează după principiul „se poate mai rău”, iar declarațiile lor pot atrage amenzi uriașe de la CEDO.

„Suntem la nici măcar un pas de un scandal diplomatic pentru că, iată, acum a aflat chiar toată lumea de condițiile din penitenciare. Autoritățile efectiv nu fac nimic pentru a duce la îndeplinire reformele de îmbunătățire a situației din penitenciare, așa cum li s-a impus încă din 2017 printr-o cauză pilot”, spune Minodora Ion, avocat.  

În plus, condițiile din penitenciare salvează mulți fugari români, care obțin clemență din partea judecătorilor europeni.