Din martie 2024, spațiul Schengen își deschide porțile pentru români, dar numai aerian și naval. Călătoriile cu avionul și transportul de marfă pe apă scapă de controale și de birocrație. Vestea dată cu entuziasm de premier e văzut de praf în ochi de către șoferii care stau cu orele la cozile kilometrice din vămi. Familia Dragomir s-a stabilit de peste un deceniu în Germania. Vizitele făcute acasă se termină mai mereu cu aglomerație și cozi.
Citește și: Teroarea închide granițele Schengen! De teama atentatelor, tot mai multe state introduc noi controale
„Ar trebui și terestru pentru că, uitați, stăm la cozi și fără rost”, a declarat o femeie. Acești belgieni au o casă în județul Hunedoara. Nu înțeleg de ce austriecii tot pun bețe în roate României când vine vorba de aderarea completă la Schengen.
Granițele spațiului Schengen se deschid pentru români, însă numai pe căi aeriene și maritime. O veste bună pentru turiști și transportatorii naval de marfă, însă cei care circulă cu mașina personală și cu autocarul mai au de așteptat.
„Era mult mai bine, fiindcă nu mai erau cozile care sunt. Stai câte 8-12 să treci vama”, „Pentru noi e greu, transportatorii. Credeți-mă, pe noi partea de Caraș pe noi ne omoară. Pierdem contracte în afară, agențiile ne presează”, au declarat mai mulți șoferi.
Ce condiții trebuie să îndeplinească România pentru a intra în Schengen anul viitor
Intrarea în spațiul Schengen aerian și maritim în martie 2024 vine la pachet cu unele condiții. E vorba de sporirea controalelor la granițele Uniunii Europene și de acceptare a unor migranți.
„Lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua eforturile și anul viitor, pentru aderarea în integralitate la spațiul Schengen, și mă bucur că toate semnalele pe care le avem arată că acest obiectiv este realizabil”, a declarat Marcel Ciolacu. Unele surse politice spun că intrarea în Schengen pe cale terestră se va decide cel mai probabil în 2025.
„Pentru perioada următoare recomandăm persoanelor care doresc petreacă anul nou în afara granițelor țării să tranziteze frontiera națională prin toate punctele de frontieră deschise în regim internațional. Reamintim că la frontiera română ungară sunt deschise 12 puncte de trecere cu specific rutier”, a transmis Andrei Dincă, purtător de cuvânt Poliția de frontieră Arad.
Poliția de frontieră are și o aplicație prin care pot fi verificate în timp real duratele de așteptare în toate punctele de ieșire din țară.