Odată ce scad temperaturile în Capitală, scade și confortul bucureștenilor. Ca în fiecare iarnă, zile la rând, mulți sunt nevoiți să înfrunte frigul în case și să se spele la lighean, iar un nou sezon rece cere un nou arsenal.

Oamenii și-au reînnoit ligheanul, oala și pătura. Avaria care a lăsat sute de blocuri fără apă caldă și căldură le-a reamintit multor bucureșteni că este timpul să își reînnoiască arsenalul de iarnă.

Prima oprire: taraba cu ligheane. Cea mai mare copaie e vânată de toată lumea. Dar cel mai mare lighean este și cel mai scump, costă aproximativ 35 de lei, așa că cei care o duc cu greu cu banii caută unul mai mic, după buget.

Următoarea oprire este la standul cu oale. Nici aici decizia nu este una ușoară. Oamenii caută o oală ușoară, care să nu îngreuneze drumurile, și așa dese, de la aragaz până în baie.

Ultima, dar nu cea din urmă, este pătura, mult mai ieftină decât un calorifer electric sau o aerotermă ținută peste noapte în priză. După ce a cercetat oferta din piață, o femeie a cumpărat o pătură de 60 de lei.

Când vremea se asprește, dar și când intră pensia, ea spune că se va întoarce după una mai călduroasă: „Îți trebuie ceva mai gros, seara e frig.

Pui o pătură, o pătură mai groasă. Mi-am mai pus și o căciulă în cap, de ce să te mint.”

Un magazin vinde în medie 40 de pături și pilote pe zi în această perioadă. „Eu comunic foarte mult cu clienții și îi mai întreb: de ce luați așa groasă? Stați la curte? La bloc? La bloc, dar nu avem căldură”, spune un comerciant.

În total, arsenalul de iarnă format din lighean, oală și pătură poate costa între 125 și 335 de lei. Primarul Capitalei promite că bucureștenii nu vor sta prea multe zile fără apă caldă și căldură în această iarnă.

„Suntem la începutul iernii în momentul de față, avem o singură avarie majoră. Avem niște montări de așa numite provizorate pentru a putea lucra și în cursul iernii”,

a declarat Nicușor Dan.

Aproximativ 600 de blocuri din București nu au în acest moment apă caldă și căldură.