Au fost descinderi la o grupare din Capitală care racola bătrâni singuri pentru a le lua casele. După ce le câștigau încrederea bunicilor vulnerabili, membrii rețelei îi căsătoreau cu forța ca să obțină drepturi asupra proprietății lor, apoi erau închiși într-un subsol.

În condiții cumplite, încuiați într-un subsol fără nicio fereastră, fără nicio scăpare, așa au fost găsiți miercuri dimineață cei șase vârstnici ținuți captivi într-un imobil din Capitală.

Bătrânii erau singuri și fără moștenitori, unii dintre ei cu dizabilități fizice sau psihice, au căzut pradă unei grupări care le vâna toate bunurile, de la terenuri până la case.

„Odată ce puneau mâna pe acte, indivizii îi aduceau pe bătrâni într-o locuință unde îi sechestrau la subsolul casei și îi țineau în condiții inumane”, a transmis Adina Iliescu, reporter Kanal D.

După ce le luau agoniseala, bătrânii erau ținuți în condiții greu de imaginat

Rețeaua era formată dintr-un bărbat, mama și concubina lui, dar și trei surori, toate majore. Infractorii vizau persoanele vulnerabile și în vârstă, cărora reușeau să le câștige mai întâi încrederea, apoi le luau totul. Membrii familiei lipsite de scrupule aveau un mod de operare revoltător. Aceștia îi amenințau pe bătrânii lipsiți de apărare și îi forțau să se căsătorească cu ei, pentru a intra ulterior în posesia averilor.

Capul grupării, un bărbat de 46 de ani, era în acte soțul unei doamne în vârstă de 72 de ani. Nici mama căpeteniei nu se rușinează de lucrurile comise. Cu un aer relaxat, femeia recunoaște că s-a căsătorit cu una dintre victime.

Citește și: Cum va fi vremea în decembrie 2023? Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor de iarnă

„Din cercetări s-a stabilit că inoculându-le persoanelor vătămate false impresii de apartenență ori de afecțiune, cinci dintre bănuiți s-au căsătorit cu persoanele vătămate.

Până acum suspecții au deposedat victimele de șase imobile, dintre care două au fost deja vândute”, a declarat Crina Eșanu, purtător de cuvânt Poliția Capitalei.

Asociațiile care luptă pentru protecția vârstnicilor trag un semnal de alarmă, în contextul în care astfel de cazuri nu sunt deloc unele izolate.

„Avem vârstnici care au pățit așa ceva. Practic schema funcționează de ani de zile.

Din capul locului vă spun că în toată experiența noastră de organizație care lucrează cu vârstnici, varianta în care trebuie să dai casa la schimb e de la început o înșelătorie, nu există asemenea serviciu”, a spus Cătălin Dinu de la asociația „Niciodată Singur”.

Două dintre victimele salvate de polițiști au ajuns la Spitalul Obregia, iar restul au fost duse la audieri la secția 11 de poliție.