Marea ieftinire, o păcăleală! Marea ieftinire este de fapt marea păcăleală, spun oamenii cu amărăciune. Se pare că Guvernul nu a ținut cont de inventivitatea comercianților când a pus pe listă cele paisprezece produse de bază.
Multe dintre ele sunt de negăsit la raft, așa că oamenii ajung să pună în coș acele alimente care au prețuri mai piperate.
Dacă de la Guvern prețurile se văd mici, la raft produsele care ar trebui să fie mai ieftine nu se găsesc.
Citește și: Ordonanța ieftinirii aduce controale în lanț
Reporter: „Doamnă, dar ouăle alea M nu le mai aveți?”
Vânzătoare: „Nu ”
Și nu este singura situație de acest fel. În unele supermarket-uri lipseau de pe raft o parte dintre produsele cu preț redus: „Zahărul cu adaos limitat nu mai e la raft. Pulpa de porc care trebuia să fie redusă nu mai e la raft.”
Marea ieftinire, o păcăleală! Românii spun că plafonarea prețurilor a rămas la nivel de teorie
Într-un alt magazin, unul dintre uleiurile care ar trebui să le scoată mai puțini bani din buzunare clienților nu se găsea. Urmarea: oamenii sunt nevoiți să aleagă din produsele cu prețuri asemănătoare celor de dinainte de marea ieftinire sau chiar mai mari.
„Vom ajunge să ne îndreptăm către același tip de produse dar care au o altă calitate și care sunt mai scumpe și care mai mult ca sigur că vor fi puțin mai scumpe decât în iulie”, a declarat Dragoș Frumosu, președinte Sandalimenta.
„Trebuie să ridicăm prețul la altceva ca să susținem în continuare scăderea asta”, a explicat Feliciu Paraschiv, fondatorul unui supermarket.
„Nu e niciun preț redus, toate sunt prețurile normale care au fost și înainte de întâi”, concluzionează românii.
În timp ce guvernanții se laudă că ieftinirile sunt chiar și de 50% la unele alimente, la cumpărături realitatea se vede altfel.
Să luăm exemplul cartofilor albi. Guvernanții ne spun că din 1 august ar trebui să îi găsim la doi lei kilogramul, față de patru lei. Am fost și noi să verificăm în trei magazine dar nicăieri nu am găsit acest preț. Conform guvernanților și noul preț al kilogramului de făină ar trebui să fie de 3,30 lei.
În acest moment, în unele magazine făina costă între patru și cinci lei kilogramul. Aceeași situație este și la laptele de vacă de 1,5% grăsime care, ne spun autoritățile, ar trebui să ne coste doar cinci lei și douăzeci de bani litrul. La finalul săptămânii, Consiliul Concurenței a anunțat că va veni cu primele concluzii referitoare la modul în care comercianții au respectat sau nu plafonarea adaosului comercial la maximum douăzeci la sută.