România, Turcia și Bulgaria se asigură că Marea Neagră rămâne un loc sigur în contextul conflictului din Ucraina. Miniștrii Apărării din cele trei țări au semnat la Istanbul înființarea grupului operativ pentru combaterea minelor marine, în Marea Neagră. Odată cu începerea războiului din Ucraina statele din zona Marii Negre au fost afectate de conflict. Ministrul turc al apărării a declarat ca au fost amplasate mine în porturile ucrainene și rusești și nu de puține ori acestea s-au desprins și au ajuns chiar strâmtori din cauza curentului, punând în pericol siguranța maritima.
„A fost de o importanță vitală să ne aliem. Odată cu începutul războiului a apărut o nouă amenințare din cauza minelor aflate în derivă în Marea Neagră pentru a depăși acest lucru am inițiat cu aliații noștri acest grup cooperativ",
România, Turcia și Bulgaria, primele țări care au semnat acest acord
Înființarea grupului trilateral al forțelor navale ale Bulgariei, României și Turciei are loc în contextul creșterii numărului de incidente în Marea Neagră despre care se crede că au fost provocate de minele marine.
„Obiectivele noastre principale în ceea ce privește Marea Neagră sunt clare: desfășurarea supravegherii și recunoașterii în vederea combaterii amenințării reprezentate de minele marine, executarea operațiilor de contracarare a minelor marine în zonele desemnate și
„În ultima perioadă aceste mine în derivă creează foarte multe probleme atât din punct de vedere economic cât și din punct de vedere al populației care locuiește în zonă", a declarat ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov.
150 de milioane de euro a investit Ministerul Apărării pentru a asigura zona Mării Negre.