Cum ar fi putut fi salvat Alexandra într-un spital condus de un fost lăcătuș mecanic, cu zero experiență în sănătate? Este întrebarea la care o țară întreagă așteaptă răspuns după ce ancheta făcută la maternitatea din Botoșani a scos la iveală detalii care arată încă o dată că suntem singuri în fața unui sistem care ucide. Urletele de durere neauzite ale Alexandrei s-au transformat acum într-un strigăt de revoltă la nivel național, în timp ce la Botoșani se cere demisia medicilor care au fost de gardă.

Mai marii din Sănătate pasează vinovăția de la unii la alții.

Citește și: Ultimele mesaje transmise de Alexandra, gravida care a murit în maternitatea din Botoșani! S-a rugat de medici să o salveze: „Nu mai rezist de durere, vă rog din suflet”

„Nu am aer”, ultimul mesaj trimis de Alexandra este pe buzele tuturor celor care așteaptă un răspuns pentru suferința tinerei care s-a stins în timp ce implora ajutor, pentru că Alexandra nu a murit singură, ci înconjurată de medici

și asistente.

În Botoșani, oamenii s-au adunat a treia oară în fața maternității cu pancarte pe care au scris ultimele cuvinte ale tinerei. Și rețelele sociale sunt împânzite de mesaje și postări făcute fie de rude sau prieteni, fie de oameni care au aflat despre cazul tulburător de la televizor. Între timp, ancheta a scos la iveală noi detalii. Managerul spitalului a terminat liceul ca lăcătuș mecanic și a absolvit facultatea de management la 41 de ani, fără să aibă experiență în domeniul sănătății suflă că mecanic.

Totuși, în urmă cu două luni era pus în funcția de conducere a unității. Președintele Consiliului Județean Botoșani cere demisia medicilor care au fost de gardă, însă se spală pe mâini când vine vorba de numirea pe care a făcut-o.

„Știți foarte bine situația de criză creată în spital tot de către cadrele medicale. La momentul potrivit, aceasta a fost soluția. Oricare dintre dumneavoastră dacă ați fi fost manager la spitalul județean de urgență, nu cred că schimba atitudinea cadrelor medicale”,

a declarat președinta Consiliului Județean Botoșani.

Ministerul Sănătății nu își asumă responsabilitate pentru moartea Alexandrei 

Ministerul Sănătății recunoaște erorile în lanț care au fost făcute, însă, surprinzător sau nu, nu își asumă nicio responsabilitate pentru tragedia care putea fi evitată.

„Toți cei care trebuie să răspundă de sănătatea comunității trebuie să răspundă din toate punctele de vedere.

Noi acordăm asistență acolo unde putem și unde avem competență. Dreptul de a profesa este acordat, respectiv suspendat, de către colegiul medicilor. Nouă ni se cer tot felul de lucruri, să demitem manageri de la spitale, care nu au nicio legătură din punct de vedere al jurisdicției cu Ministerul Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila. 

Între timp, managerul maternității a fost demis din funcție.

Cadrele medicale care au fost de gardă în noaptea morții Alexandrei au fost și ele suspendate, dar trei copiii au rămas fără mamă, iar mâine am putea fi oricare dintre noi în locul Alexandrei, de aceea oamenii nu se vor opri din proteste. Ei au continuat și miercuri seară, în speranța că vor reuși să dărâme zidurile indiferenței dintr-un sistem corupt și lipsit de empatie.