Scumpirile galopante schimbă obiceiurile alimentare ale românilor. A explodat prețul la carne și la brânză, astfel că sunt mulți care și-au pus pofta-n cui deja. În loc de ciolan de porc, preferă să cumpere oase sau urechi, pentru că sunt mai ieftine. Ați auzit bine. 11 lei este totalul pentru un kilogram de carne, dar nu este vorba despre ciolan afumat, șuncă sau pulpă de porc.
„Omul le folosește la orice până la urma urmei, mâncarea să iasă bună, să-i dea un gust”,
Oasele au ajuns să se vândă mai bine decât orice altă carne din galantare. Nu este de mirare, având în vedere că prețul este chiar și de 4 ori mai mic decât alte sortimente. Pe lista de cumpărături a celor cu bugetul strâmtorat se află și coada de porc. 17 lei costă un kilogram de cozi de porc. Un chilipir dacă facem comparație cu ciolanul afumat, scăricica sau kaizerul, care ajung și la prețul de 60 de lei.
Comercianții spun că se vede în vânzări faptul că tot mai mulți preferă oasele, urechile sau picioarele de porc: „Aici e bătaia, pe ele, pe oase, pe cozi pentru că poate să facă mai multe feluri de mâncare și omul e foarte necăjit.”
Kilogramul de carne de porc s-a scumpit considerabil de la un an la altul. Dacă în 2021 plăteam 19 lei pe pulpa de porc, acum prețul este de 25 de lei.
„S-au scumpit maxim, dar trebuie să mâncăm”, „Dacă sunt 4 persoane în casă iau doar 4 cârnați, nu mai iau un kilogram sau jumătate de kilogram”, se plâng românii.
Și brânzeturile au început să dispară de pe listele de cumpărături. Telemeaua de vacă a ajuns să coste chiar și 55 de lei în piețe. Cea mai mare creștere de preț a avut loc în 2022, când telemeaua s-a scumpit cu 30%.
Dacă în 2021 un kilogram de brânză costa 28 de lei, acum prețul a crescut cu 12 lei.