Până să ajungă pe plajă, românii stau minute bune la vamă. Cozile infernale de la granițele României le taie românilor pofta de vacanță. Stau cu orele la vamă, mai ales cei care vor să ajungă pe plajele din Bulgaria sau Grecia.

Polițiștii de frontieră spun că situația se repetă an de an. Prima zi din august a dat startul vacanțelor. Vămile s-au aglomerat rând pe rând iar nervii șoferilor au cedat ușor.

Vama Giurgiu a fost cel mai aglomerat punct de trecere marți dimineață. Timpii de așteptare depășeau chiar și 60 de minute.

„Bulgaria, vacanță, dacă vom ajunge. Mulțumită că am intrat în Schengen, foarte frumos. Stăm de ore întregi”, au spus unii români aflați la vamă.

Până să ajungă pe plajă, românii stau minute bune la vamă. Polițiștii de frontieră se așteaptă la un flux și mai mare de călători

Alții au gândit tacticos, sperând că vor fenta cozile, dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la vamă.

„Mă așteptam să fie mai mică. Am plecat mai târziu intenționat, dar pare că e mai mare decât dacă am fi plecat dimineață. Probabil că o să treacă o oră până trecem vamă”, „Este foarte greu. Sunt șofer de camion și înțeleg. Se stă foarte mult, e o problemă, ar trebui să se rezolve asta.

Durează foarte mult”, au mai spus oamenii.

În ultimele 48 de ore, la granița cu Bulgaria prin punctul de trecere al Frontierei Giurgiu, au intrat în țară 5500 de autoturisme și 20 de mii de persoane iar pe sensul de ieșire din țară, aproximativ 10 mii de autoturisme și 28 de mii de persoane.

Citește și: Zăpadă în iulie, la Bâlea Lac! Este locația preferată a românilor care fug de căldură

În zilele următoare polițiștii se așteaptă ca numărul celor care tranzitează punctele de frontieră să crească și mai mult iar astfel și timpii de așteptare vor fi mai mari.

„Din experiența anilor anterior ne așteptăm la valori ridicate de trafic atât pe sensul de intrare cât și pe sensul de ieșire din țară. Având în vedere că ne aflăm în plin sezon estival și mulți cetățeni români stabiliți în străinătate se întorc acasă sau se deplasează în afara granițelor țării”,

a declarat Raluca Stan, inspector de poliție.

Cei mai mulți români au plecat la drum către Bulgaria, Grecia și Turcia, țări aflate în topul preferințelor românilor în materie de vacanță.

„Majoritatea românilor mai nou merg în Bulgaria fiindcă sunt prețurile mai ok față de noi. La Mamaia prețuri de două ori mai mari”, mai spun oamenii.

Pentru a evita aglomerația și timpul de așteptare din vămi, polițiștii recomandă pregătirea din timp a documentelor de călătorie dar și tranzitarea tuturor punctelor de frontieră.