Paștele vine anul acesta înaintea salariilor, pentru că sărbătoarea pică la începutul lui mai iar mulți iau banii în jurul datei de 15.
Unii au economisit din timp și au pus deoparte câteva sute de lei care să le asigure masa în familie, în timp ce alții se întreabă ce ar mai putea tăia de pe listă pentru a se descurca cu ce le rămâne la finalul acestei luni.
Mai în glumă, mai în serios, dacă ar putea oamenii ar schimba data Paștelui pentru a pica după ziua de salariu. „Mai avem niște resurse încă. Sperăm că trecem și de Paștele ăsta”, „Patriarhul Daniel să mute Paștele pe data la care luăm noi salariul. Ar fi bun.”
Pentru a fi siguri că se vor descurca, mulți au făcut economii măcar pentru strictul necesar. „Salariul a fost pe 15 aprilie. Ne-am economisit cumva”, „Au intrat pe luna aprilie deja și în luna mai o să intre după Paște”, „Am apucat să pun ceva deoparte, cam 700-800 de lei.”
Bugetul alocat pentru pregătirile de Paște crește de la an la an, în raport cu prețurile care au explodat la rafturi. Oamenii spun că oricum nu își permit cât ar fi nevoie ca să respecte obiceiul: „În jur la 1000-2000, cam așa, pentru masa de Paște. Iei câte un pic din fiecare și la prețurile care sunt... credeți-mă că nu luați mare lucru de 1000-2000.”
Cei care s-au apucat deja de cumpărături sunt cât se poate de chibzuiți: „Mai cu porția, suntem mai săraci anul ăsta”, „Nu mai risipim. Anii trecuți nu prea ne uitam, acum... Veniturile noastre sunt aceleași dar prețurile s-au dublat sau chiar s-au triplat.”
Dacă unii salariați vor primi banii abia după Paște, pentru pensionari statul a găsit o soluție. Ministerul Muncii a anunțat că pensiile aferente lunii mai se vor plăti înaintea sărbătorilor pascale. Casa Națională de Pensii urmează să vireze banii către Poșta Română până pe 30 aprilie.