Apar informații uluitoare despre pensiunea de la Tohani, care a ars din temelii. Locul în care până și angajații MAI făceau chermeze nu avea nici măcar autorizație de construcție, recunoaște prefectul de Prahova. Unitatea hotelieră atât de cunoscută funcționa în baza unei clasificări de la Ministerul Turismului și nici despre acest act nu se știe cum a putut fi obținut, în lipsa altor documente obligatorii. Dosarul deschis de mai multe organe de anchetă este uriaș, iar acuzațiile merg de la ucidere din culpă până la fapte de corupție.
Focul nimicitor care a mistuit de la mansardă până la temelii Ferma Dacilor a lăsat în urmă 8 morți și întrebări la care autoritățile vor trebui să dea răspuns. Specialiștii iau in considerare daca incendiul a izbucnit de la o defecțiune la centrală sau o supraîncărcare a rețelei electrice.
„Aveam probleme cu curentul. Aveam și generatoare. Curentul era foarte slab noaptea. O fi fost vreo pană și s-au încins prizele”, a spus un angajat.
„Am plecat la ora 11 și s-a întâmplat la ora 5 dimineața. M-a sunat că arde, ferma în flăcări. Suntem terminați toți”,
a spus un angajat al pensiunii.Elena Toma a lucrat 8 ani la Fermă, în bucătărie. După ce și-a terminat lucrul a plecat acasă. La câteva ore, avea să afle că putea să fie și ea printre victime. „Nu pot să vorbesc, sunt terminată psihic. Am trecut printr-o traumă”, a spus Elena. La poliția din Mizil sunt audiați toți martorii și cei care au avut legătura cu tragicul eveniment din a doua zi de Crăciun.
„Procurorii criminaliștii și specialiștii de la INSEMEX analizează fiecare colț al complexului ce a ars, tocmai pentru ca anchetatorii să înțeleagă cu exactitate cum s-a produs tragedia de la Tohani ”, a declarat reporterul Adina Iliescu.
Primarul din Gura Vadului, explicații despre lipsa autorizației
O comisie, întocmită acum după ani de zile de când ferma funcționează, va lua la verificat toate documentele din 2013 până azi.
Toți cei implicați au fost convocați într-o ședință la sediul Prefecturii Prahova, inclusiv primarul din Gura Vadului, comuna de care aparține Ferma Dacilor. Acesta spune despre complex că a intrat în legalitate abia în 2020, când a fost obținut un certificat de edificare a construcției.
Vine și cu explicații despre controale.„Proprietara sau cine este împuternicit au venit cu o autorizație de la Ministerul Turismului, în care era specificat că sunt autorizați de Ministerul Turismului și am considerat că este autorizată. Normal ar fi trebuit să ceară autorizație de funcționare pe care n-au cerut-o", a declarat primarul.
În 2019, ISU a descoperit 6 nereguli, inclusiv absența unui certificat de urbanism și a autorizației de construire. Complexul, lăudat de multi pentru atmosfera tradiționala, situat între podgoriile Dealu Mare, era frecventat de turiști mai tot timpul anului.
După o postare în octombrie, în care lăuda Ferma Dacilor, șeful ANPC, Horia Constantinescu a scris acum pe pagina sa de Facebook despre prietenia de peste 30 de ani care îl leagă de Cornel Dinicu.
„Nu există condamnare mai mare ca aceea de a îți îngropa propriul copil. Cornel Dinicu își va îngropa unul dintre copii! Este cea mai mare condamnare și pedeapsă!", a scris Horia Constantinescu, pe pagina sa de Facebook.
Trei copii și 4 adulți au fost identificați între cele 8 suflete pierdute în flăcările declanșate la mansardă și care s-au răspândit cu viteză în întreaga clădire. Între ei, doi dintre copii lui Lucian Ene, apropiat al patronului și tatăl care s-a aruncat în flăcări pentru a-i salva și unul dintre fii lui Cornel Dinicu. Potrivit unor surse între victime ar fi și fiul, în vârstă de 21 de ani, al șefului Direcției Generale de Informații a Armatei. Toate victimele se aflau la mansarda ridicată deasupra restaurantului. Trupurile carbonizate au fost greu de identificat.
La anchetă participă, în afară de criminaliștii prahoveni, polițiști, procurori și o echipă de criminaliști bucureșteni, alături de specialiștii INSEMEX Petroșani, singura autoritate care cercetează asemenea catastrofe.