Premierul Cehiei a descoperit recent ceea ce mii de cehi știau deja: produse identice, de la aceeași producători, sunt pur și simplu mai scumpe la ei. A mers personal la cumpărături în țara vecină, Germania, ca să se convingă de diferențe, iar la final șeful Guvernului de la Praga a promis să pună presiune pe vânzători, ca să corecteze această discrepanță. Iată cum a decurs experimentul.

Petr Fiala a mers la cumpărături în orașul Waldsassen aflat în Germania, la granița cu Republica Cehă.

A ales nouă produse pe care să le compare cu prețurile și gramajele din ambele țări și a pus în coș, între altele, lapte, unt, cremă de ciocolată la borcan, pâine, ciocolată, ketchup și băuturi răcoritoare. Toate au costat puțin sub 20 de euro, echivalent a 500 sute de coroane cehești.

Când s-a întors acasă și a comparat bonurile, a descoperit că în Germania prețurile sunt mai mici decât în Cehia pentru alimente identice și și-a postat experimentul pe pagina de socializare.

De exemplu, crema de ciocolată cu alune costă în țara vecină echivalentul a 113 coroane, în timp ce în Cehia prețul este de 169, ba chiar borcanele cântăreau diferit.

Premierul ceh a găsit discrepanțe și la o populară băutură răcoritoare, care costă în Germania puțin peste 29 de coroane, în timp ce în Cehia o sticlă avea un preț mai mare. Practic, pentru toate produsele existau diferențe de preț în funcție de pe ce parte a graniței faci cumpărăturile.

Mai marele Guvernului a realizat și o problemă pe care o simt și românii dintotdeauna: prăpastia dintre salariile dintr-o țară din centrul Europei și una din vest. Potrivit presei, statisticile arată că un salariu mediu brut în Germania depășește 3600 de euro, adică 89 de mii de coroane cehești, față de aproximativ 41200 de coroane, cât este în Cehia.

La finalul postării, Petr Fiala a afirmat că nu Guvernul controlează prețurile, ci producătorii și comercianții, cărora le-a cerut o explicație.