Mirel Dragomir, student la Medicină și Teologie, este cercetat pentru omor după ce a ucis-o pe Andreea Morega, despre care el a declarat că era iubita lui. Psihologul Ion Duvac a intrat în cadrul emisiunii „Follow us!”, acolo unde a dat detalii cutremurătoare despre crima de la Timisoara, care a șocat o țară întreagă. Dr. Ion Duvac a vorbit despre profilul criminalului în vârstă de doar 23 de ani, care era student la Medicină și Teologie.

Specialistul l-a introdus în categoria de psihopat. El a mărturisit că, analizând acțiunile brutale asupra Andreei Morega, avea discernământ în momentul crimei. Chiar dacă era orbit de gelozie, totul s-ar fi întâmplat cu premeditare. 

Teo Trandafir: Întrebarea noastră este care este profilul lui Mirel, de fapt?

Dr. Ion Duvac: Una din erorile de construct ale întregului demers jurnalistic pornește de la ideea de normalitate psihică.

Din păcate, printre noi sunt și așa numiți psihopați sau sociopați, care se mișcă foarte bine, pot să fie medici, antreprenori, preoți, orice. În cazul de față, cred că avem mai degrabă cu un celebru psihopat. Vine cu, ceea ce noi specialiștii numim, triunghiul întunecat al personalității noastre.

De regulă, există o distincție fină între a fi psihopat și sociopat. Literatura de specialitate consideră că psihopații sunt preponderent înnăscuți și sociopații sunt mai degrabă vulnerabilități de mediul în care au crescut.

În ceea ce privește tânărul criminal, nu avem suficiente date ca să vedem istoricul lui copilărie de viață.

Teo Trandafir: E posibil să scape, dacă probabil o comisie IML ar putea spune că nu era în firea lui?

Dr. Ion Duvac: Sigur nu scapă. E foarte important să se vadă discernământ sau nu. Avea discernământ toată ziua.

Aici se măsoară la Institutul de Medicină Legală.

Ilinca Vandici: Din ce v-ați dat dumneavoastră seama că el avea discernământ?

Dr. Ion Duvac: Prin toată acțiunea lui. El a făcut cu premeditare, din declarația tatălui, a prietenilor. El era un pic obsedat și nu accepta narcisismul domniei sale un refuz. El era obsedat și atunci constructul mental „Dacă nu o am eu, să nu o aibă nimeni”.

Dr. Ion Duvac, despre criminalul din Timișoara: „La psihopați avem hipotalamusul puțin mărit” 

Mirel Dragomir a declarat, în timpul audierilor, că își amintește că a lovit-o pe Andreea Morega de 5-6 ori. Un raport INML a arătat că studenta a fost ucisă de mai bine de 30 de lovituri de cuțit. Psihologul Ion Duvac a explicat în cadrul emisiunii „Follow us!” că, în acel moment, el ar fi avut un exces de furie, care în cadrul psihopaților se manifestă diferit.

Obsesia acestuia pentru Andreea Morega a fost atât de mare încât nu s-a mai putut opri, având un exces de adrenalină și cortizol. 

Ilinca Vandici: El a declarat că își amintește primele cinci lovituri, după care nu își mai amintește ce s-a întâmplat. Ce spune asta despre el?

Dr. Ion Duvac: La psihopați avem hipotalamusul puțin mărit și atunci, în momentul furiei, ei au exces de adrenalină și de cortizol și se pot opri. Se întunecă mintea pur și simplu. Obsesia lui a fost atât de puternică încât nu s-a putut opri din tot mecanicul criminal.

Ilinca Vandici: Cum putem recunoaște astfel de oameni din jurul nostru? Cum îi putem recunoaște? Dau semne?

Dr. Ion Duvac: Ei semne dau, noi nu știm să le interpretăm. Noi, psihologii, tot încercăm să vorbim despre narcisismul patologic, despre gelozia patologică, obsesiile erotice patologice. În momentul în care realizezi că un partener nu te respectă, e semn că nu e ceva în regulă acolo. Respectul și încrederea sunt elemente fundamentale în orice relație. În momentul în care el a început să agaseze victima, în care a început să dezvolte o obsesie, atunci ar fi trebui tras semnalul de alarmă și sunat la 112 pentru protecție.